03 juni 2022

Willem die Madoc maakte

 


Uit mijn middelbare schooltijd, de lessen Nederlands herinnerde ik mij na al die jaren nog een middeleeuwse zinsnede: "Willem die Madoc Maekede"; ik zie heden op internet dat het overigens: "Willem die Madocke maecte"  moet zijn en dat het de anonieme schrijver van de satire" Van den vos Reynaerde" betreft. Inmiddels is Nico Dros, zo te zien gebaseerd op de kennis die rond de onbekende Willem is geconstrueerd, aan een fictieve roman rond het leven van deze Willem bezig gegaan, resulterend in het fantastische boek "Willem die Madoc maakte". Ik heb het in nagenoeg één stuk uitgelezen; soms 's-avonds voor het slapen gaan en middenin de nacht bij het wakker worden verder tot de tweede slaapronde zich onverzettelijk meester maakte van mijn oogleden. Kortom geweldig en een krachtig leesadvies waardig!
Nico begint alsof een hoogleraar Neerlandistiek als een ongelooflijk geschenk een onbekend boek uit de middeleeuwen in de schoot geworpen krijgt. Na analyse daarvan geraakt deze hooggeleerde dan in schrijfwoede en construeert de ruggengraat van deze roman en wel zo meeslepend dat ik, als toch zeer geoefend lezer, af en toe de indruk had dat hier een werkelijke historie werd geschreven. Complimenten.
Wat mij zo opviel aan de serie boeken die ik de laatste tijd heb gelezen steeds die wat vuige rol van de RKK in verleden maar zeker in het nog niet zo recente verleden en zelfs het heden. Niet alleen het tegenhouden van de wetenschappelijke ontwikkelingen maar vooral die vunzige dubbele moraal die dit maatschappelijk instituut zo kenmerken doen mij met een vies gezicht deze tekst opschrijven. Machtswellust, hebzucht en genotzucht, jich.