01 juni 2022

David van Reybrouck in Olst

David van Reybrouck


Meer dan 10 jaar geleden las ik het boek "Congo" van een zekere van Reybrouck en nog niet zo lang geleden las ik een heel bijzonder boek "Revolusi", van dezelfde schrijver; een boek over de vrijheidsstrijd van Indonesië tegen de voormalige kolonisator, i.c. ons eigen vaderland Nederland. Evenals destijds bij het optreden van Hueting voor de NLse televisie over de wandaden die het Nederlandse leger aldaar in Indië had aangericht ontstond er ook nu toch weer enige ophef waarvan de meest bespottelijke wel de reactie van PVV voorman Wilders was: "laat die Belg eerst een boek over de Congo schrijven!".
Al maanden geleden had Roos mij attent gemaakt op de lezing die David van Reybrouck hedenavond zou gaan houden. Ondanks dat de excursie bij de afsluiting van het maai seizoen in de Eilandspolder in mijn agenda stond, heb ik de voorkeur aan het bijwonen van de lezing gegeven; en daar heb ik geen spijt van gehad.
We waren ruim op tijd op de locatie in Olst en werden vriendelijk welkom geheten. Was ik in Bilthoven eigenlijk een lauwe belangstelling gewend voor dit soort lezingen rond schrijvers in de Biltse Boekhandel, daar liep deze flinke zaal helemaal vol en dat terwijl er een redelijke toegangsprijs was geheven. En terecht! David hield een tweetal lezingen die klonken als een klok. Voorafgaande aan de lezing en in de pauze tussen de twee lezingen sprak ik met degene die naast mij zat; een leeftijdsgenoot die mij met nadruk attent maakte op de Huizingalezing die van Reybrouck vorig jaar had gegeven en die via Youtube beschikbaar was.
Ging de eerste lezing over het kolonialisme, daar ging de tweede lezing over de redding van onze democratie die door de almaar groter wordende kloof tussen burger en bestuur vast dreigt te lopen. Zijn oplossing daarvoor bestond uit het creëren van een intensieve betrokkenheid van burgerpanels bij het vaststellen van oplossingen bedenken voor de problemen die in de maatschappij leven. Panels die zijn samengesteld op een heel creatieve wijze zoals de oude Grieken dat ook al deden: samenstelling door loting en gewogen naar leeftijd, geslacht en economische status een afspiegeling van de maatschappij volgend. Daarmee wordt iedere laag van de maatschappij betrokken bij het beleid en dan niet vrijblijvend, maar de basis vormend voor het beleid. Ik was verrast en had dat niet zo een twee drie verwacht toen ik de titel van zijn voordracht vernam: "Tegen verkiezingen" o.i.d. 
Na afloop ging deze filosofische reus doodgemoedereerd achter een tafel om boeken te signeren waarbij hij in alle vriendelijkheid ook hele strofen in de boeken schreef op aanwijzing van de eigenaren. Ook Roos kocht een boek en vroeg David om daar slechts zijn handtekening in te zetten die ik later thuis met enige eerbied heb bewonderd. 

Geen opmerkingen: