20 juni 2022

Door het Korenburgerveen

 

Een schitterend vennetje

Nog niet zo lang geleden maakten Roos en ik een wandeling vanuit station Winterswijk West waarbij wij het Korenburgerveen uiteindelijk kort raakten; ook de trein van Zutphen naar Winterswijk rijdt er vlak langs, en misschien wel een stukje door het Korenburgerveen. In mijn beleving, waarbij ik de plattegrond in Komoot bekeek kon je niet echt door het Korenburgerveen lopen. Ooit, misschien wel 12 jaar geleden wandelden Roos en ik, eveneens vanuit het toen nog wat verlaten stationnetje Winterswijk West naar dit Korenburgerveen en ontmoetten slechts prikkeldraad en ontoegankelijke stukken natuurschoon; wèl zagen we bij die gelegenheid kraanvogels, althans Roos zag ze vanuit de verte; ik beschikte toen waarschijnlijk nog niet over de Swarovski verrekijker of had die niet meegenomen.
Voor vandaag had Roos in Komoot een track uitgezet rond het Korenburgerveen en, eerlijk gezegd verwachtte ik dat we slechts een rondje rond het veen konden maken en slechts vanuit de verte - net als zo lang geleden - een beetje konden turen naar de schoonheid van dit gebiedje. Maar nee hoor, Roos had op de haar bekende wijze een schitterend pad ontdekt dwars door de fraaiste onderdelen van dit natuurgebied; slechts enkele delen waren kennelijk echt ontoegankelijk; er waren zelfs twee gemarkeerde paden, een groene en een rode die dwars door het gebied liepen en daarover voerde ook de track van Roos ons. In tegenstelling tot luchthaven Schiphol, de toegang tot de voor velen zo gewenste schoonheid van zwemparadijzen en ander luxueus schoons, was het hier op het Korenburgerveen uitermate rustig; we ontmoetten slechts een jong stel met twee piepjonge kinderen op rug resp. kinderwagen die moeizaam over het plankier door het moeras manoeuvreerden en een fotograaf. We passeerden wonderschone vennetjes en bloemrijke velden, natuurlijke broekbossen; ik genoot verschrikkelijk en was, als gebruikelijk lovend over de kwaliteit van de track en kon die nu ook direct uitspreken naar de creatrice! Moe en zondoorstoofd gingen we terug naar huis en namen afscheid op station Zutphen. Nogmaals dank Roos!

PS Roos, het was in 2015 dat we die kraanvogels zagen en was niet het Korenburgerveen maar het Vragender veen. Kennelijk liepen we toen echt nooit rondjes maar zijn we naar station Groenlo Lichtevoorde gewandeld; kunnen we misschien ook nog eens doen tenzij het te ver is voor onze oude botten ha ha.

Geen opmerkingen: