05 juni 2022

E-reader opgeruimd

Even erop gezet
Roos is een stuk handiger met ICT dan ik; ik heb behoorlijk veel e-boeken op mijn reader staan, maar als ik wat wil lezen zoek ik me rot tussen al die dingen die ik al heb gelezen of van schrijvers waar ik een beetje klaar mee ben. Maar hoe ik die troep moet verwijderen weet ik niet goed. En dat hebben we vanmorgen samen gedaan: "Coelho?", vroeg Roos en ik zei gedecideerd: "weg", "W.F. Hermans?", ben ik klaar mee", etcetera. Ook haar eigen e-reader schoonde ze op en zette daarbij een paar boeken op de mijne over. Dan moet ik een beetje lachen om de snelheid waarmee dat gaat: twee seconden, terwijl je zelf een hele week zit te lezen op zo'n boek.
Er was regen voorspeld voor de middag; het was in de ochtend al gewoon lekker warm in de tuin dus dronken we de koffie lekker buiten. Uiteindelijk besloot ik om de kuierlatten te nemen en met een stevige wandeling naar het station te gaan. 
In de trein begon ik aan een tweede boek van Nico Dros, "Noorderburen", speelt in de Franse tijd op Texel
in een armzalig oord. Dros is een geboren Tesselaar; hij heeft ook een boek geschreven over de opstand der Georgiërs, een groep krijgsgevangen Russische soldaten die tijdens WO II op Texel waren gestationeerd.
Ik hoefde niets aan het eten te doen; stond nog klaar van vrijdag toen ik vrij hals over kop had besloten om naar Wijhe te gaan om te bridgen en de volgende dag te gaan wandelen in het Oosten. Van mijn correspondent uit Bazel had ik te horen gekregen dat Frans de Waal was geïnterviewd bij Buitenhof, een TV programma. Dus even op Youtube gekeken en daar stonden twee schitterende interviews met deze  gedragsdeskundige, waaronder het recente interview in Buitenhof. Wat is Internet toch een uitkomst!
Vervolgens heb ik de Huizinga lezing van David van Reybrouck beluisterd en daar was ik diep van onder de indruk. Deze lezing zou iedereen tot zich moeten nemen en er eens diep over nadenken en met anderen over spreken. Zijn inleiding van afgelopen woensdagavond in Olst was nog maar een voorproefje van wat ik hier van deze cultuurfilosoof en succesvolle "change agent" te horen heb gekregen. Diep respect dwong hij bij mij af!
Overigens was ik met Noorderburen snel klaar, maar zonder probleem vond ik een alternatief in de vorm van een nieuwe biografie, geschreven door een modern astronoom, Mario Livio over Galileo Galileï. Ook hierin weer die negatieve invloed van de RKK die het heeft bestaan om een groot wetenschapper, Bruno levend te verbranden omdat deze van mening was dat de aarde om de zon draaide en ook Galileï uiteindelijk huisarrest oplegde vanwege dezelfde "misdaad". Jich.

Geen opmerkingen: