23 juni 2022

De oude ingang van het RIV

 

Voormalige ingang van het RIV

In 1971 moest ik op leerbezoek naar het toenmalige RIV, nog niet RIVM geheten. Dat was in het kader van de Toxoplasmose diagnostiek waarvan ik e.e.a. op mocht steken. Het ging om de complement bindingsreactie weet ik nog. Allereerst kennismaking met het hoofd van de betreffende afdeling, Joost Ruitenberg. We spraken behoorlijk uitgebreid en daarna werd ik ingewijd in de complement bindingsreactie, een serologische techniek die ik verder niet uit de doeken zal doen. Ook leerde ik hoe je de Toxoplasmose parasieten moest kweken; daartoe moest je volwassen muizen intraperitoneaal inspuiten met een suspensie die je uit het peritoneaalvocht van eerder ingespoten muizen betrok; dus van de besmette muis naar een onbesmette. Daarvoor had je allerlei instrumenten nodig die ik later door de technische dienst van de VU, waar ik toen mijn eerste betrekking had, kon laten maken en enkele jaren met succes heb kunnen gebruiken.
Aan die eerste kennismaking moet ik vaak denken wanneer ik de voormalige ingang van het RIVM aan de Brandenburgerweg passeer; ligt tegenover de ingang van de Biltse markt. Bij het laatste bezoek aan de markt heb ik een foto gemaakt van dit gedenkwaardig plekje, althans gedenkwaardig voor mij. 
Overigens heb ik Joost Ruitenberg later vaak ontmoet wanneer ik in het bos aan de wandel was en ik inmiddels ook naar Bilthoven was verhuisd. En later bleek hij de voorzitter te zijn van de bridgeclub waar Roos en ik lid van werden. Hij wist zich mijn bezoek van destijds aan het RIV nog goed te herinneren en herinnerde zich zelfs nog enkele details van het gesprek van destijds. 

Geen opmerkingen: