09 maart 2022

Allart van Everdingen

Onmiskenbaar Charley Toorop
 
Allart van Everdingen


Het was vandaag weer heerlijk weer; geen regen, zonnig, misschien wat fris, maar dat mag de pret niet drukken. Gisteren lekker gewandeld met nicht Margreet, dus tijd voor museum Alkmaar. Een fijn museum met de Bergense school en historisch Alkmaar als vaste interessante bekijksels. Maar ook vaak een tijdelijke tentoonstelling en die wil ik altijd zien. Heden betreft het werken van Allart van Everdingen, broer van Caesar van Everdingen die vooral bekend is van zijn prachtige portretten. Allart blijkt (voor mij althans) een natuurschilder van de klasse van Koekkoek, maar iets minder "geposeerd" dan de laatst genoemde. Hij heeft een reis naar Noorwegen gemaakt en is daar bijzonder door geïnspireerd geraakt. De werken van woeste stromen en pittoreske houten schuurtjes zijn dan ook van een zekere schoonheid die ik nogal apprecieer. Al eerder liet ik doorschemeren dat mijn schilderij beleving vaak meer het weg mijmeren in een voorgoed verdwenen verleden betreft dan de voortreffelijke ambachtelijke kunst van de schilders. Ik heb
dan ook niet zo gek veel met abstract werk, hoewel Kandinsky et al mij behoorlijk doen genieten van hun werken. Karel Appel et al aanzienlijk minder ha ha.
Na het bewonderen van de kunsten van Allart ging ik de Bergense school weer eens bekijken; mooie werken van familie Toorop; Jan ontbrak maar Charley en haar zoon Edgar Fernhout waren prominent aanwezig. Maar natuurlijk ook Filarsky en Leo Gestel e.a. van de Bergense school, een naam die door Gestel werd gemunt kennelijk. 
Tot slot nog even wat geschiedenis ophalen uit de kelder van het museum, oftewel de geschiedenis van het beleg van Alkmaar tijdens de tachtigjarige oorlog, "onze" eigen bevrijdingsoorlog, vergelijkbaar met de "bersiap" van Indonesië na de tweede wereldoorlog. Ging ook hard tegen hard, allemachtig. Een door een kogel doorboorde schedel was een lugubere illustratie van hoe vreselijk het er ook toen al toe ging. De oorlogsellende en de vernieling is van alle tijden helaas.

Geen opmerkingen: