14 juni 2020

Tijdelijke natuur

Gevarieerde begroeiing langs de spoorbaan
De term "tijdelijke natuur" dook op in een artikel dat ik onlangs las, waarschijnlijk in Trouw. Het ging hierbij om het actief stimuleren in het Amsterdams havengebied met name genoemd, van natuurlijke processen in gebieden die nog niet gepland zijn om bebouwd te gaan worden binnen een termijn van pakweg 10 - 15 jaar. Het blijkt dat binnen relatief korte tijd allerlei wilde planten maar ook dieren en zelfs kleine zoogdieren gebruik maken van deze gelegenheid. Deed me denken aan een reportage over Tsjernobyl, waarbij in deze al decennia verlaten stad zelfs de wolven waren teruggekeerd in het inmiddels door bomen en struikgewas overwoekerd stadsgebied.
Hier op het terrein van het Science park Utrecht heb ik het fenomeen ook gezien op een stuk terrein dat was geprepareerd voor bebouwing die enige tijd op zich liet wachten; direct in het nieuwe voorjaar stonden er niet alleen klaprozen maar ook tal van andere wilde bloemen te bloeien. Natuurlijk kwamen al snel de bouwmachines, maar het deed me wel goed.
Bij ons station is de laatste jaren ook ontzettend geklooid met de grond en sommige stukjes zijn "vergeten". Langs de oprit naar de fietsenstalling zijn wat bermen die inmiddels volop begroeid zijn met "nieuwe natuur"; ik kon het dan ook niet laten om daar een stel foto's van te maken die deze blog sieren.

1 opmerking:

biltburg zei

In de Amsterdamse grachten is de gele plomp opgedoken, een gevolg van de tijdelijke dip in de vervuiling door corona.