27 juni 2020

Het ondergoed van de HEMA

Ook in Zaandam was in mijn prille jeugdjaren een filiaal van de HEMA. Mijn enigszins bekakte grootmoeder Sientje sprak met groot dedain over deze toen nog niet zo bejaarde zaak: "Hier Eet Men Afval", zo leerde ze mij tot mijn verbazing.
Ergens las ik decennia geleden dat "iedere Nederlandse man", dus van arbeider tot zakenman en directeur, het ondergoed van de Hema droeg. En ook ik ben vanaf het begin dat ik mijn prille stappen deed op het zelfstandig bestaan, d.w.z. in mijn eerste jaar met Anneke - ik spreek over 1979 - naar de HEMA gegaan om voor het eerst in mijn leven zelf onderbroeken te kopen en natuurlijk bij de HEMA. En nog steeds staart het bekende logo van HEMA ondergoed mij iedere morgen aan wanneer ik moet besluiten wat de achterkant is van mijn hemd, resp. onderbroek.
Nu las ik onlangs, de HEMA is momenteel toch een beetje de speelbal geworden van malafide investeerders, dat door mismanagement en concurrentie de HEMA een aantal topposities is kwijt geraakt. Genoemd werden daarbij niet alleen het ondergoed, dat markt-technisch kennelijk is overgenomen door de firma Zeeman, maar ook de wijn waarvan altijd werd gezegd dat hun inkoper daar erg veel verstand van had en steeds met perfecte wijnen in de winkel kwam met de meer dan uitstekende prijs/prestatie verhouding. Dat laatste vind ik overigens nog steeds, maar wat betreft het ondergoed is de kwaliteit toch wel sterk achteruit gegaan, naar ik aanneem daarin gegidst door Zeeman.
Nu kwam ik in een vergeten stapel ondergoed zo'n ouderwets kwalitatief meer dan uitstekend hemd van de HEMA tegen; lekker stevig, goed van schnitt en nog onversleten. Ik kan het dan ook niet laten om dat na de wasbeurt telkens weer als eerste aan te trekken en nu met die hitte, was ik het zelfs even met de hand en droog het in de warme zon en wind om het snel weer aan te kunnen trekken. Helaas is dit mijn enige; de nieuwe die je nu koopt voelen al versleten aan zodra je ze hebt uitgepakt, zo dun.
Overigens lijkt die ondermaatste kwaliteit tegenwoordig meer en meer de maat der dingen. Ik kocht eens in een spenderische bui onderbroeken van Schiesser bij de chique modezaak "Sir John"; daar vielen in de kortste tijd gewoon gaten in zo slecht waren die. Dus het ligt niet aan de HEMA an sich.
PS Vergeef mij de veelheid aan Germanismen in deze blog.

Geen opmerkingen: