08 juni 2020

Silent spring

Dit smalle oeverstrookje mocht er zijn hoor.
Bloemrijk en veel verschillende grassen.
Maar nauwelijks insecten en zeker geen vlinders.
Rachel Carson schreef reeds in 1962 haar indringend boekwerk met de naam "Silent spring" over de milieu problematiek die ontstond door brede toepassing van pesticiden, landbouwgif, tegenwoordig  eufemistisch "gewas beschermingsmiddelen" geheten.
Vandaag maakten Roos en ik een fraaie wandeling van Wezep naar Wijhe door een prachtig deel van Gelderland. Eerst een stuk Veluwe met bossen op zandgrond en in de buurt van de IJssel ging het over in landbouwgebied. En juist daar vonden we langs de oevers van weteringen en sloten uitbundige plantengroei met bloesem. Maar geen insecten en rondom slechts mono-cultures van mais en vooral gras; daarin overigens geen enkele bloem en puur 1 soort gras; Engels raaigras neem ik aan.
En we hoorden vrijwel niets. We hebben een doodenkele scholekster gehoord met zijn luidruchtige roep, 1 roodborsttapuit, maar dat kan ook een rietgors geweest zijn en daar bleef het helaas bij. En in de bloemrijke beemden was geen vlinder te zien, enkele hommels dat was het. Een andere indicator voor het nagenoeg ontbreken van insecten was het bijzonder lage aantal (gier)zwaluwen dat we zagen. Het is helaas waar; de lente is heel stil geworden.
Alleen een kolonie kraaien liet zich bijzonder luidruchtig horen; die doen het kennelijk goed in de verder zo treurige biotoop binnen het landbouwgebied. Overigens gelukkig nog steeds prachtig om te bewandelen.

Geen opmerkingen: