25 juni 2020

Recept appeltaart voor Marjorie

Schoondochter vroeg voor haar (Braziliaanse) zus om het recept van mijn appeltaart. ZIj was hier enkele maanden geleden overgevlogen vanuit Sao Paulo en heeft bij haar bezoek aan ons land kennelijk van mijn appeltaart genoten. Natuurlijk heb ik aan dat verzoek voldaan en de inhoud van het schrijven misbruik ik graag voor de blog van vandaag.

Hi Marjorie, hier dan het recept voor appeltaart, maar eerst de voorgeschiedenis natuurlijk.

Beide Koopmans producten
Mijn moeder maakte vaak appeltaart, volgens mij bijna iedere week, maar dat kan haast niet waar zijn, maar zeker wel wanneer we visite zouden krijgen. Wanneer ze dan in de keuken bezig was mocht ik er graag naar kijken hoe zij boter, zelfrijzend bakmeel en suiker tot een deeg mengde. Dat ongare deeg vond ik zelfs lekker en dan kreeg ik altijd wel een balletje. Zou het nu zeker niet meer lusten zo'n ongare zoetigheid. Moeder raspte voor de vulling de appel, altijd goudreinet! heel grof en deed dat in een bakje met wat suiker, kaneel en rozijnen. Dat was het dan. 
Geroutineerd zette ze dan de appeltaart in elkaar; versierde de vulling met reepjes deeg en bestreek deze met wat eierstruif, opgeklopt ei.
En dan in de oven en zeker wanneer de taart net uit de oven kwam rook het zo lekker. Ze liet hem altijd afkoelen voordat hij werd aangesneden en dat is jammer, want warm smaakt appeltaart het lekkerst.
Ik deed het later ook zo'n beetje op die manier waarbij ik de bodem van de taart, het beslag dus op dezelfde manier maakte van zelfrijzend bakmeel, boter en suiker. Echter, bij Albert Heijn is zelfrijzend bakmeel niet meer verkrijgbaar; om het de consument nog makkelijker te maken is de suiker al toegevoegd aan het bakmeel en wordt het mengsel verkocht als "Appeltaart", althans onder die naam staat het in het schap. Zelfs na lang zoeken kon ik geen zelfrijzend bakmeel meer krijgen. Tja, gemak dient de mens, maar ik ben conservatief. Aan de inhoud hoef je voor de bereiding slechts boter toe te voegen en het geheel te kneden en daarmee de springvorm bekleden. De vulling kun je natuurlijk naar eigen inzicht maken en de mijne staat in het nu volgende recept.

Bereiding van het deeg:
300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
160 gram suiker

Boter op kamertemperatuur, dus niet direct uit de koelkast mengen met suiker en meel en met de hand tot een samenhangend deeg kneden. Met ruim de helft van het deeg wordt de springvorm bekleed. Daar doe je dan de vulling in die je vervolgens weer bekleedt met strookjes van het resterende deeg om een leuk versierde taart te krijgen. Die kun je nog bestrijken met geklopt ei voor het gezicht; doe ik nooit, maar mijn moeder deed dat wel. Heb je te veel deeg dan kun je de rest invriezen voor een volgende keer.

Vulling
Appels, 1-3 stuks afhankelijk van de grootte van je vorm, bij voorkeur goudreinetten. 
Rozijnen even laten wellen in warm water en afgieten
Kaneel naar smaak
Fijngehakte walnoten naar smaak (maakt het extra lekker!)
Eventueel (zeker voor Brazilianen!) nog wat suiker 

Appels schillen en van klokhuis ontdoen. In kleine stukjes snijden. Raspen kan ook, maar dan wordt alles zo kledderig. Vooral de walnoten maken iets bijzonders van deze taart vind ik. 
Gewoon alles goed mengen en als boven beschreven in de taartbodem doen. Taart versieren met reepjes deeg en die eventueel bestrijken met eierstruif.

Als de taart klaar is doe je die in een voorverwarmde oven bij 180 graden gedurende 60- 75 minuten afhankelijk van de grootte van de springvorm. Na 50 minuten even kijken of het niet te hard gaat. Ervaring opdoen!

NB 
De hoeveelheden voor het deeg zijn afgestemd op een vorm met een doorsnede van 24 cm. Dan krijg je wel een heel grote taart. Enige kook- en bakervaring is dus wel handig.

Geen opmerkingen: