16 juni 2020

Alles groeit vol

Na een uur verkeerde ik in de fraaie natuur met uitzicht
Mijn grootvader vertelde mij 60 jaar geleden dat de Amsterdamse wijk waar wij als gezin destijds woonden "vroeger" allemaal weilanden waren. Het enige dat daar nog aan herinnerde waren de paar molens die als restanten uit een onbekend verleden nog steeds de buitenkant van tuinstad Slotermeer, Amsterdam bij de Haarlemmerweg sieren. Ook renden er nog regelmatig hazen bij ons door de straat. De tuinsteden waren naoorlogse bouwprojecten om de woningnood te lenigen.
In latere decennia is Amsterdam nog een aantal keren reusachtig uitgebreid. Het plaatsje Sloten is opgeslokt, de hele polder tot Halfweg staat vol met huizen en de Bijlmermeer niet te vergeten. Amsterdam Noord is van een lullig en vergeten wijkje tot een enorme huizenpuist uitgegroeid.
Vandaag wandelde ik een deel van een etappe van het Pieterpad, van Hardenberg richting Ommen. En daarbij merkte ik op dat ook de provincie Overijssel er niet aan ontkomt dat er ferm wordt uitgebreid in de dorpen en steden. Het duurde een uur wandelen voordat ik vanuit het station, door het centrum en nog een stuk langs de Vecht en nieuwe wijken, de fraaie natuur kon aanschouwen. Maar ik zag allerlei egalisatie werkzaamheden, dus wie weet wordt dit fraai stuk NL ook weer volgebouwd. Het wordt er allemaal niet fraaier van.

Geen opmerkingen: