19 juni 2020

Bloemkool van Theo

Vandaag weer naar Wijhe, naar Roos en als afgesproken, beladen met allerlei etenswaren. Ik had bij "De Koopman" deze week al uien, pepers en verse knoflook voor haar gekocht; bij de kaaswinkel "John" een pond Oostenrijkse bergkaas en bij Theo had ik gevraagd om verse snijbiet, die zou ik tegen het eind van de middag gaan halen. Voor de zekerheid bakte ik nog een bruin brood ook om mee te nemen.
Zo tegen een uur of 3 ging ik bij Theo langs om de snijbiet op te halen, maar daar bleef het niet bij. Hij had ook een grote bloemkool voor me en dat is best heel bijzonder om op de zandgrond van Bilthoven tot wasdom te krijgen. 40 jaar "brengen" zoals Theo dat noemt, d.w.z. ieder jaar weer bladeren en ruwe stalmest door de grond werken; het loont zoals de foto toont.
Maar ook een doosje aardbeien. Ook die nam ik mee naar Roos, maar smulde er wel een paar hele rijpe vanaf op een beschuitje. En ik wist niet wat ik proefde; precies zoals aardbeien in mijn jeugd smaakten; zacht, zoet en vol van smaak! Wat een verschil met die moderne harde, prachtig glimmende maar smaakloze aardbeien in prachtige doosjes.
Natuurlijk at ik eerst van de bloemkool thuis met vers gebakken gehaktballetje. En daarna bepak en bezakt naar Roos.

Geen opmerkingen: