17 februari 2020

Weer eens "De rand van chaos"

Eerst ontnerven en wassen
Vanmorgen eerst lekker ontbeten en koffie gedronken in Wijhe en toen weer terug met de trein naar Bilthoven. Ik forens weer behoorlijk tussen onze twee woonsteden. Bij het aantrekken van mijn schoenen viel mijn oog op het boek "De rand van chaos", een grote favoriet van mij dat een grote invloed op mijn denken heeft gehad. Is inmiddels al weer een aantal jaren geleden dat ik het heb gelezen: "ga ik in de trein lezen", bedacht ik mij. Roos drukte mij op het hart dat ik het weer snel moest terug brengen omdat zij het ook wel weer eens wil lezen. "Morgen neem ik het weer mee", beloofde ik haar.
In de trein, ik had expres de Intercity naar Utrecht genomen omdat die toch wat rustiger is, begon ik weer aan het eerste hoofdstuk waarin wordt beschreven hoe de latere directeur van het Santa Fe instituut tegen de wetenschappelijke stroom in gaat. Dat zal hem uiteindelijk roem bezorgen maar zijn tegendraadsheid - noem het liever "Out of the box denken" - brengt hem ook de nodige frustraties. Komt mij bekend voor overigens.
Koken
Thuis gekomen heb ik snel mijn eigen exemplaar van dit boek ook in m'n rugzak gedaan zodat ik Roos haar exemplaar kon terug geven. Met moeite ging ik aan de geplande slag. Eerst naar Sportcity en vervolgens naar de moestuin waar ik Theo trof. Hij had gelukkig de boerenkool nog niet opgeruimd; het staat er nog pront bij, maar moet zo langzamerhand wel eens ruimte gaan maken voor de oogst van het nieuwe jaar. Het spitwerk zal binnenkort wel beginnen zo spraken Theo en ik.
Tot slot met de staafmixer tot
snot draaien
Ik trok een fors aantal planten uit de grond en sneed de bladeren af, waste deze en propte ze in een tas. Thuis gekomen ontdeed ik de bladeren van de nerf en waste nog een keer en kookte de boerenkool goed gaar met het aanhangend water. Aardappelen gekookt en alles bij elkaar gemengd. Toen was het laat genoeg om te gaan slapen. Tussendoor had ik ook nog brood gebakken en een heerlijk, uitgebreid avondmaal voor mezelf klaar gemaakt van gehaktballen, gebakken uitjes en snijbonen uit de vriezer.
Zo tegen half tien, de boerenkool was nog maar ten halve bereid, vond ik het wel mooi geweest en trok ik me weer terug in "de rand van chaos". De ontmoeting van de hoofdpersoon met Stuart Kaufmann, mijn grote idool, kwam langs. Fascinerend hoe deze man ook zo'n "out of the box" denker zijn carrière heeft vorm gegeven.
Toen ben ik maar zo verstandig geweest om lekker te gaan slapen. Al met al weer een actief daggie geweest ondanks het klote weer, ditmaal gedomineerd door storm Dennis?! Morgen weer naar Wijhe

Geen opmerkingen: