04 februari 2020

De Posbank en de regen

Inscriptie op de Posbank, genoemd naar dhr G.A. Pos
Voor de terugreis van Wijhe naar De Bilt heb ik het plan om etappes van het Veluwe Zwerfpad te lopen. Daar zijn Roos en ik al mee begonnen met de etappe van Dieren naar Rheden. Voor vandaag had ik de etappe van Rheden naar Velp te lopen via de Posbank. Dat gebied bij Rheden kan wedijveren met Zuid Limburg en de Hollandse duinen om het mooiste stuk geaccidenteerd landschap in NL. Gelukkig was dat eerste stuk van de wandeling droog en kon ik genieten van de uitzichten. De kraaienberg stak hoog boven het landschap uit. Het was best een stevige inspanning door de steile hellingen van dit door de ijstijd gevormde landschap. Plaatselijke ophopingen van grind toonden de oorsprong van deze heuvels, duidelijk door gletsjers opgeduwde bevroren bodems van grote rivieren. De Rijn loopt en liep hier in de buurt natuurlijk.
De Posbank is een karakteristiek kunstwerk. De heer Pos was degene die ruim honderd jaar geleden het initiatief nam om de automobilisten te laten genieten van de natuur: de ANWB. Dat staat gegrift in het steen van de bank.
Daarna was de etappe niet alleen saai en eigenlijk niet de moeite waard anders dan om kilometers te maken, maar het regende bovendien. Toen het echt heel kort maar wel hevig regende kon ik gelukkig schuilden onder een eenzame, maar reusachtige lage den. Daarna sjokte ik met toenemende moeheid door Roozendaal en Velp naaar het station waar mijn OV-engel me gelukkig te hulp kwam met een trein, vijf minuutjes later.

Geen opmerkingen: