11 februari 2020

Museum Twenthe

Minotaurus kust een slapende schone (Picasso)
Het was nog laat geworden gisteravond; na het bridgen zijn we bij de nazit gebleven en ook thuis hebben we nog een glaasje genomen om het af te leren. Dus vanmorgen werden we vrij laat wakker, gewekt door het zachte gekletter van de regen, de nadrup van Ciara, hoewel ...  het woepert nog flink; Ciara weet niet van wijken.
Voor vandaag had ik museum Twenthe gepland; het scheelt zo veel reistijd of je vanuit Bilthoven of vanuit Wijhe treint. Lekker rustig ontbeten en met de fiets naar het station. Lekker hoor dat ik hier nu ook een fiets heb. Roos gaat vandaag naar de fietsenmaker met mijn nieuwe fiets om het voorlicht te laten repareren; kan ik ook veilig en met zicht naar de bridgeclub 's-avonds.
De alchemisten
Aangekomen in Enschede wist ik niet zo precies hoe ik moest lopen, maar een vriendelijke oudere heer (van mijn leeftijd dus) wist dat gelukkig wel en al ras was ik bij dit fraaie rijksmuseum. Er waren drie tentoonstellingen die ik alle drie met veel genoegen heb bekeken. Allereerst natuurlijk "Matisse en Picasso", met niet alleen werk van deze twee kanjers, maar ook van Jan Sluijters, Kirchner en de twee bekende Toorops, Jan en dochter Charley. De tweede tentoonstelling betrof een enorme fotoserie die in het museum alle ruimte had gekregen; eigenlijk was ik voor deze wonderlijke expositie gekomen. Allemaal foto's met een voortreffelijke filmische toelichting over  de voormalige S-Bahn in Berlijn die tijdens de koude oorlog roemloos ten onder is gegaan. De verlaten en overwoekerde sporen en de vervallen entrees van alle tientallen haltes waren op de gevoelige plaat gezet.
Fascinerend kunstwerk van "waslijnen" die met wisselende
snelheid worden rondgedraaid. 
Tot slot een mij niet opgevallen expositie van moderne kunst. Verrassend en vooral ook fascinerend. Ik vind dat zo knap hoe je na zo veel eeuwen van prachtige kunst nog steeds als jonge kunstenaar iets nieuws kunt bedenken. Dat is toch wel een compliment aan de geestesrijkdom van onze soort, de Homo Sapiens.

Geen opmerkingen: