16 februari 2020

Orfeo in Zwolle

Gisteravond zijn we naar de opera in Zwolle geweest; l'Orpheo van Monteverdi in een bijzondere, moderne enscenering van de Nederlandse reisopera. Daarop was ik attent gemaakt door de krant en Roos vond het ook een goed idee om in Zwolle naar de opera te gaan; is heel goed bereikbaar vanuit Wijhe en de Amsterdamse opera hebben we zo langzamerhand wel gezien. Ik vind daar de zaal veel te groot; je zit erg ver van het toneel als je op het balkon zit en kunt de expressie daardoor moeilijk zien.
We waren natuurlijk heel benieuwd naar de locatie waar de opera gespeeld werd: Theater de Spiegel. Prachtige zaal, naar later bleek voorzien van een uitstekende akoestiek. We genoten oprecht van deze mij heel bekende opera; de uitvoering o.l.v. Jordi Savall vind ik buitengewoon. Het verhaal vind ik roerend maar vooral de muziek vind ik prachtig. Volgens Roos is dit barok; ik ervaar het vooral als renaissance muziek, maar ik heb niet op de Schumann academie gezeten en Roos wel.
De moderniteit zat hem vooral in de combinatie van zangers en dansers. Overigens heb ik het grootste respect voor de zangers want die dansten volleerd mee waar dat van hen werd verwacht. Prachtige stemmen. Ik vond vooral Plutone erg mooi zingen; een vrij kleine zang rol maar schitterend gezongen.
We waren weer vlot terug in Wijhe. Met de fiets terug; razend snel, maar wel door storm Dennis geholpen.

Geen opmerkingen: