28 april 2019

Wel drie tegelijk

Duinviooltje
Na het bezoek als boterboertje aan Joke en Pieter ging ik voor de derde keer naar Bierlap en Kijfhoek om nachtegalen te beluisteren. Gisteravond had Roos al op Internet gekeken en gelezen dat ze eigenlijk pas vanaf half mei gaan broeden. Ik had mij voorgenomen om nu in het voorjaar niet de kans te lopen om dit prachtig voorjaarsgeluid te missen en zo veel mogelijk iedere week naar dit bewezen nachtegalengebied te gaan. Daarenboven is dit stukje duin wel zo verschrikkelijk mooi en afwisselend dat ik er sowieso regelmatig naar toe zal gaan. Bij een volgend bezoek ga ik een tiental kaartjes kopen voor Kijfhoek/Bierlap.
Hier zong de eerste nachtegaal
Inmiddels ken ik bus en wandeling op m'n duimpje; vanaf Gouda heb je een zeer frequente verbinding met den Haag en ik stond dan ook in iets van drie kwartier voor het bekende toegangshekje van Kijfhoek. Eerst het toegangskaartje dat ik nog van het vorige bezoek over had invullen; even in het datumveldje de datum van vandaag gezet. En daar ging ik vol verwachting. Ik nam direct de eerste afslag links en sjokte door het zand; dit pad voert langs de grote plassen hier van het waterleidingsgebied.
Het is hier zo afwisselend mooi
Mooi uitzicht dat ik nog wel herinner van de wandelingen hier met Huib. Even verderop was iets van het pad af een prachtig uitzicht over een watertje en ja hoor! hier hoorde ik waar ik voor gekomen was; het heldere gekwinkeleer van de nachtegaal. Uitgebreid geluisterd en toen het duin afgelopen waarbij ik nog iets dichterbij het territorium van deze zanger kwam. Daar heb ik m'n zitlap uitgerold en ben ik gaan zitten luisteren; fantastisch; ik genoot er echt van. Het is in dit stukje natuur - afgezien van verkeersvliegtuiggeluid - echt stil; je hoort alleen de vogels zingen.
Na dit recital liep ik verder en daar kwam ik naast prachtige stukken duinlandschap ook weer nachtegalen tegen. Ik hield op zeker moment op om ze te tellen, maar ik schat dat ik er in totaal wel twintig heb gehoord. Moe maar voldaan kwam ik weer bij het hekje. Terug naar de bushalte de Kieviet en naar huis. Heerlijke dag geweest; ik was zo moe als een hond. 

Geen opmerkingen: