12 april 2019

Nog steeds geen nachtegalen

Onverwacht een fraai watertje tussen de duinen
Vandaag wilde ik toch echt naar Kijfhoek en Bierlap in het gebied Meijendel bij den Haag, het gebied waar ik vroeger vaak met Huib heb gewandeld. Daar heb ik een keer het genoegen gehad om meerdere nachtegalen tegelijk te horen zingen; daarna heb ik die schoonzingers eigenlijk niet meer gehoord. Vorige week ben ik alleen maar in Meijendel zelf geweest maar vond ik tot mijn genoegen de bekende opgang naar Kijfhoek wel. Voor vandaag had ik me voorgenomen om in ieder geval "De Tapuit", het bezoekerscentrum van beheerder Dunea op te zoeken om dagkaarten voor Kijfhoek/Bierlap in te slaan.
We waren vanmorgen pas laat uit de veren, maar ik wilde per se mijn programma uitvoeren; ik was uiteindelijk pas om een uur of één ter plaatse; bij de ingang was een mevrouw die mij wist te vertellen hoe ik bij het bezoekerscentrum kon komen; daar was ik de vorige keer kennelijk toch vlakbij in de buurt geweest; nu liep ik er zo naar toe en kocht een toegangskaartje voor het afgesloten gebied. Het kent slechts 1 toegang; gelukkig had ik Komoot ingeschakeld zodat ik precies kon zien waar ik had gelopen en hoe ik er weer uit kon komen.
Zandverstuiving en duin
Natuurlijk wist ik hoe mooi het hier was; dit is toch wel een van de mooiste duingebieden die ik ooit gezien heef; hoge duinen met hier en daar natte plekken; stukken bos maar ook zandverstuivingen. Viooltjes in bloei, maar geen nachtegalen; ik moet kennelijk nog wat geduld betonen.
Dan maar weer terug naar Den Haag; ik was te laat om in te checken voor 16 uur, maar daarom niet getreurd; ik wilde toch nog naar het Mauritshuis voor de TT van hun Rembrandts' en schilderijen waarvan men twijfelt of die van Rembrandt zijn; het museum is tot 18.00 uur open, maar ik had het al snel gezien. Vervolgens een heerlijk bakje kibbeling bij de voortreffelijke viskraam bij de poort van het binnenhof; die hebben geen les meer nodig.
En natuurlijk even kijken of Arja thuis was; ik had een enveloppe met insectenplaatjes van AH voor de kids en ik hoopte maar dat ook de oudste al thuis zouden zijn. Onverwacht - Arja zag mij aan komen schuiven en dacht wie komt daar aan? - maar toen ze m'n tronie zag moest ze lachen; Sjoerd kwam met een rooie kop van de trap direct gevolgd door Evi. Ze moesten van alles vertellen natuurlijk. Heerlijk even met die kleintjes. Gijs was bij zijn jarige oma Wilma en daar ging de rest van de familie ook naar toe.
Toen ik thuis kwam moest ik nog koken; ik had bonen in de week gezet voor ik vanmorgen van huis ging. Maar uiteindelijk heb ik wat toastjes met blue d'Auvergne erin geschoven en ben op tijd en afgedraaid in bed gekropen. Heerlijk geslapen.

Geen opmerkingen: