14 april 2019

Monnikenwerk

Roos met ganzenveer aan het werk
Vandaag gingen we naar het museum Meermanno-Westreenianum, tegenwoordig "kortheidshalve" museum Meermanno genaamd; in den Haag welteverstaan. Naar ik dacht waren we hier wel eens eerder geweest; achteraf denk ik dat ik hier één keer eerder in mijn eentje ben geweest; ik kon mij slechts van een tweetal voorwerpen herinneren dat ik die al eens eerder had gezien; Roos herinnerde zich niet hier ooit geweest te zijn.
Een heerlijk, rustig ouderwets museum, gevestigd in het enorme woonhuis van een van de naamgevers. Echte rijkdom uit de 18e en 19e eeuw, verzamelingen van oude dingen, vooral boeken en geschriften tot vanaf de 9e eeuw, maar ook voorwerpen uit de antieke oudheid, uit Griekenland en Egypte, alles van puike kwaliteit. Heel bijzonder allemaal.
We begonnen helemaal bovenin na een ritje met de lift.
Zolder met scriptorium
Daar was het scriptorium, een zolder ingericht als werkplaats waar in de middeleeuwen door monniken boeken en documenten werden overgeschreven; de tijd voordat de drukkunst werd toegepast.
Een verdieping lager was een leuke, misschien wat luidruchtige expositie ingericht rond het koppel Franca Treur en Olivia Ettema, schrijfster en tekenaar/illustrator van verhalen en boeken. Op deze verdieping ook een permanente tentoonstelling van een miniatuur bibliotheek; echt heel bijzonder. Een video liet zien hoe de piepkleine boeken in elkaar werden gezet en de toelichtingsborden vertelden het verhaal hoe het fraaie meubel waarin de bibliotheek is ondergebracht tot stand is gekomen. Met bewondering en plezier heb ik e.e.a. langdurig bekeken.
De mini-bibliotheek
Nog een verdieping lager was een expositie van bijzonder drukwerk; veel jugendstil, ik zag Toorops' liggen; een fraai meubel met vijf dikke boekwerken over de verschillende aspecten van het vaderland, geproduceerd voor Prins Hendrik, de gemaal van koningin Wilhelmina.
Het was een groot genoegen om dit museum bezocht te hebben al was het maar voor de verrukkelijke sfeer. We stortten ons weer in het stadskabaal -er was kermis op het Malieveld - en gingen bij restaurant Poentjak heerlijk aan de rijsttafel. Was weer een fijne dag in het Haagje.

Geen opmerkingen: