11 mei 2016

Daar neem je toch niets uit op?!

Van Huib kreeg ik een link naar een interessant artikel over voeding. Huib is geabonneerd op het internet dag/weekblad "De Correspondent", een internet-krant zonder papier en met vrije distributie van de informatie. Echt iets voor mij wanneer die goede vriend het blad voor mij "scant" op artikelen die mij interesseren. Ik ken mijzelf en weet dat ik een dergelijk tijdschrift of helemaal wil lezen of het links laat liggen, maar wanneer iemand mij op een interessant artikel wijst dan zal ik dat met genoegen lezen. En dat was nu zeker het geval.
Het was een artikel over de zienswijze van hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell, gespecialiseerd in het vakgebied dat zo overduidelijk mijn interesse al vele decennia heeft. En deze hoogleraar vertolkt een mening die mij zeer aanspreekt. Niet dat geleuter over omega-vetzuren of het goede cholesterol, maar over de veelheid aan factoren die bij een gezonde voeding horen; een holistische aanpak dus.
Huib had zich met enige verbazing uitgesproken over een feit in dit artikel namelijk dat op franse scholen in het kader van een gezonde voeding rauwkost wordt verstrekt aan de kinderen: "daar neem je toch niets uit op", vroeg hij zich af. Ik mailde hem het volgende terug:
citaat:
Rauwkost bevat natuurlijk wel vitaminen en mineralen en een beetje eiwit en kleine koolhydraatmoleculen die je wel kunt afbreken. De cellulose schijt je weer uit en dat geeft een goede darmvulling en hoge doorloopsnelheid. Vooral dat laatste is erg belangrijk omdat er dan in de darmen onder licht anaerobe toestand geen narigheid gevormd kan worden. Ik neem aan dat die kinderen toch ook melkproducten en een caloriënbron als brood krijgen.
Ik ga het artikel lezen bedankt voor de moeite Huib

Heb het gelezen. Goed verhaal waar ik een blog over ga schrijven. Fijn dat je het gestuurd hebt. Laat je niet misleiden door de nitraat in bladgroenten. Als je de spinazie uit een biologisch beheerde moestuin koopt, dus niet van zo'n kunstmestplantage (met te veel nitraat als kunstmest!) dan bevatten spinazie en andijvie en al die andere heerlijke bladgroente de gewone natuurlijke hoeveelheid nitraat waar je lijf heel goed mee om kan gaan en ontstaan er ook niet die anaërobe situaties in de darm waarbij die nitrosamines kunnen ontstaan omdat je e.e.a. voor die tijd al hebt uitgescheten. Bonen, citrusfruit en volkorenbrood zijn ook uitstekend voor het stimuleren van de doorloopsnelheid; pasta en witbrood echter niet. Nadeel is dat je vaak en veel moet schijten.
Je begrijpt al wat er in mijn bloggie gaat komen.
Fijne dag, Eef
Einde citaat

Huib is veel netter dan ik en antwoordde: Succes met de sch**tblog!
Waarvan acte


Geen opmerkingen: