31 mei 2013

Roundupje spelen

Hier ben ik aan 't schoffelen in de
tuinderij Eijckenstein.
Sinds ik bij de demonstratie tegen Monsanto ben geweest houd ik mij in m'n gedachten, vooral tijdens het wandelen heel intensief bezig met de consequenties van het decennia-lange gebruik van landbouwgif op deze enorme schaal. De consequenties voor de natuur zijn mij inmiddels wel duidelijk; die zijn niet meer te bevatten. Niet alleen de klauwier is door al die vuiligheid niet meer tot broeden in staat in ons land, maar dat geldt ook voor het korhoen en voor tal van andere vogels. En dat komt omdat de insecten-fauna enorm te lijden heeft onder deze troep.
Ach, zullen velen denken, die rot muggen en die andere vieze beestjes kunnen me gestolen worden. Zo denk ik er op sommige momenten ook over hoor. Ik weet nog toen ik met Roos op Lesbos bivakkeerde dat ik die "kolere muggen" 'snachts ook niet het beste toewenste. Maar het is een teken aan de wand dat ik al jaren in NL geen last heb van muggen. Ook schijnt het dat de ramen van de auto's niet meer onder de korsten met insecten zitten zoals vroeger. Prima zullen velen denken!
Maar realiseer je goed hoe dat komt; er zijn gewoon veel minder insecten; de aarde is niet meer in staat om haar natuurlijk biologische functies te vervullen. Dat kan kennelijk lang goed gaan, maar hoe lang? En hoe komt dit eigenlijk?
Vandaag ben ik weer eens lekker naar de tuin van Luuk geweest en heb ik een halve middag staan schoffelen; onkruid verwijderen tussen de sla en de aardappels. Dat is wat je op chemische wijze met roundup van de firma Monsanto ook doet (als de sla en de aardappelen tenminste door genetische manipulatie bestand zijn tegen dit landbouwgif). Bij Luuk geen gif; ik mocht op de ouderwetse, handmatige wijze het onkruid bestrijden; lekker werkje zo in de zon en gezellig staan kletsen tijdens het werk met Renée. En ik zag allerlei torretjes en mieren op de grond rondlopen; hoort bij biologische land- en tuinbouw. Het is gezonder om van dit soort bedrijven je voedsel te betrekken dunkt mij.

Geen opmerkingen: