30 mei 2013

Hijs chris, hijs kromijs

IJscoman bij mij in de straat
Mijn broertje Henk was er niet van af te brengen; de ijsboer (zo werd een dergelijke ambulante handelaar in schepijs in A'dam genoemd) kwam bij ons door de straat en riep de hier boven genoemde kreet: "Lekker ijs, lekker roomijs", gevolgd door ijs met chocola. Henkje, mijn broertje werd zo genoemd (Henkie mocht beslist niet!) hield bij hoog en bij laag vol dat de ijsboer riep: "Hijs Chris, hijs kromijs, ijs met chocola", dit tot grote hilariteit van mij en broer Jan; ach wat wisten wij van kindertaal. Ik weet het nog goed. Henk zal toen een jaar of drie geweest zijn denk ik.
Ook kwam er een haringboer door de straat: "Harinkie, harinkieieieie" schreeuwde hij door de toen nog zo stille buurt. Auto's had je nog nauwelijks daar in die buitenwijk Slotermeer waar wij destijds woonden. Henkje zei: "Haakie, haakie", ach, wat is dat lang geleden.
Daar moest ik aan denken toen ik van de week bij de eerste zomerse dag sinds tijden de ijscoman (zo noem je dat in Bilthoven) voorbij hoorde klingelen.

Geen opmerkingen: