01 mei 2013

Blackbird

Op reis met SNP was het onze reisleidster Lisbeth opgevallen dat ik zo vaak een associatie had met muziek. Daar ben ik me wel van bewust maar dat het anderen opviel was mij niet "gewaar geworden". Zo reden wij langs een rij coniferen waarbij ik spontaan het (on?)bekende kerstlied over "De kerstengel" van Drs. P. moest "zingen": Hier hang ik dan in volle glorie, aan één versierde conifeer, enz. (de verdere tekst ken ik niet).
Vanmorgen werd ik overvallen door het prachtige gezang van een merel, vlakbij het slaapkamerraam in een verder volledige buitenstilte. Een prachtig geluid dat ik natuurlijk direct associeerde met het lied van Beatle Paul McCartney: Blackbird, een ingetogen lied over de vrijheid van de vliegende merel. Dat lied ken ik al vanaf m'n studententijd; mijn dispuutsgenoot Pieter T. had alle muziek van de Beatles en die draaide hij dan als ik bij hem op bezoek was. Het werd wel eens zo laat dat ik terug naar huis fietste in de ochtendschemering en dan hoorde ik het gezang van deze gevederde toonkunstenaar met z'n gele snavel.
Vorige week, in de Gargano heb ik twee nachtegalen tegen elkaar horen zingen terwijl ik in m'n eentje ergens in een dalletje op een putdeksel van een verlaten boerderijtje zat; ook zo'n fraai concert in de natuur.
Zo werd ik gewekt op die eerste dag van die "Wunderschönen Monat Mai", inderdaad opnieuw een muzikale associatie.

Geen opmerkingen: