25 februari 2012

Lekker insecten eten!

Dr. D.L. Uyttenboogaart
Pontificaal opgesteld, voor het podium van het auditorium van Artis in Amsterdam stonden de twee portretten van resp. Dr. Daniël J. Uyttenboogaart en zijn vrouw E.D. Uyttenboogaart-Eliasen. Vandaag, 25 februari 2012 was het exact 75 jaar geleden dat dit echtpaar had besloten hun nalatenschap onder te brengen in een naar hen genoemde stichting, de Uyttenboogaart Eliasen Stichting. Deze heeft ten doel de entomologie in NL te bevorderen in de breedste zin van het woord.
Dit jubileum werd groots gevierd in Amsterdam als gezegd in de gehoorzaal aan de Plantage Middenlaan.
In het openingswoord, uitgesproken door de voorzitter van de NEV, die qualitate qua tevens voorzitter is van de Uyttenboogaart Eliasen Stichting, Matty Berg werd aangegeven hoe Uyttenboogaart tijdens zijn leven al veel voor de entomologie had betekend; binnen de NEV organiseerde hij veel. Hij was als directeur van een graanoverslag bedrijf met insecten in aanraking gekomen. Zijn interesse betrof vooral de snuitkevers; er is er zelfs één door hem als eerste beschreven. Maar wat er met zijn nalatenschap is gebeurd is echt geweldig: de grootste entomologie bibliotheek ter wereld, veel jonge wetenschappers die cursussen hebben gedaan, tientallen expedities naar verre oorden, congresbezoek en nog meer activiteiten als de stimuleringsprijs voor wetenschappelijke proefschriften betreffende de entomologie. 
Met veel respect memoreer ik het initiatief van dit echtpaar; zo maak je echt een verschil, zelfs vele decennia nadat je definitief bent vertrokken.
Over de lezingen zal ik nog verder schrijven, maar ik verklap alvast dat bij de borrel insectenhapjes werden geserveerd. Tot mijn genoegen zag ik dat de meeste aanwezigen deze zonder schromen verorberden. De hapjes smaakten beter dan de laatste keer dat ik insecten had gegeten; culinair zijn er dus ook ontwikkelingen gaande in de entomologie. Ik betwijfel of de ontwikkeling van de culinaire entomologie ook onder de doelstelling van de UE-stichting valt?!
PS
Helaas kon ik van mevrouw Uyttenboogaart geen afbeelding vinden op Internet.

1 opmerking:

Roos zei

maar wel van een lekker insectenhapje
http://www.ivn.nl/docs/201103211048567981.jpg