03 februari 2012

Graffiti in de Hoflaan



Deze nauwelijks te lezen teksten staan op een muur in de voorkamer van ons oude huis in de Hoflaan. Daar staat op dat Anneke en ik daar op 1 augustus 1980 gingen wonen en dat onze kinderen er geboren werden. Enkele maanden nadat de verkoop had plaats gevonden gingen Huib en ik een wandeling maken en kwamen we langs mijn oude huis. Er werd druk gekotterd en geboord en we vroegen of we even mochten kijken hoe de (onvermijdelijke) verbouwing opschoot. En daar vonden we diverse in potlood geschreven notities die bij het verwijderen van het behang tevoorschijn waren gekomen. Dat was ook de reden waarvoor ik die jaren geleden had geplaatst.
Ik had zelf altijd actief gezocht naar tekenen van vorige bewoners; slechts doodenkele in potlood genoteerde woorden was ik ooit wel eens tegen gekomen. De nieuwe bewoner van het huis verbaasde zich erover dat er overal op de muren was geschreven.
Ooit las ik ergens in een Duits huis een spreuk, een gedachte:
Wem gehört dieses Haus?
En dan kwam een overpeinzing of het de huidige eigenaar was, of het de oorspronkelijke bouwer was geweest of iemand anders. Misschien was dat wel de reden dat ik iets in de vorm van een boodschap wilde achterlaten.
Huib had gelukkig een fototoestel bij zich om deze foto te maken voordat de tekst weer (definitief?) zou verdwijnen.

Geen opmerkingen: