14 februari 2012

Bellona, godin van de oorlog

Bellona, godin van de oorlog,
Schilderij van Rembrandt van Rijn

Zij was de godin van de oorlog, Bellona. Haar naam vind je nog terug in de uitdrukking: "interbellum", een periode tussen twee oorlogen in, met name de tijd tussen WO I en WO II, pakweg 1918 - 1939.
Vanouds was Europa voortdurend verwikkeld in oorlogen. Wanneer je de decaden van Titus Livius leest over de oude geschiedenis van Rome dan valt vooral op dat er vrijwel ieder jaar een oorlog werd gevoerd tegen andere volken. In de begintijd in Italië en later tegen Carthago met de beslissende slag bij Zama tegen de troepen van Hannibal. Vervolgens, tijdens de keizertijd in de wijde omtrek van Italië tot in onze streken en de kusten van de Middellandse en Zwarte Zee.
Maar ook de Germanen konden er wat van; de verschillende volkeren knokten voortdurend onderling. Oorlog was de regel, doden van tegenstanders werd beschouwd als een noodzaak, eigenlijk als een middel om de bevolkingsaanwas in een gebied te reguleren. Naar ik begreep was ook in Afrika de gewoonte van de stammen om onderling voortdurend strijd te voeren. Het is bij de mens kennelijk ingebakken om groepsgewijs met elkaar te strijden op leven en dood; macht en rijkdom zijn noodzakelijke ingrediënten om als groep voort te kunnen bestaan en de meest heldhaftigen in de strijd hadden ongetwijfeld een genetisch voordeel.
Je ziet dat dan ook nog steeds in ons straatbeeld; zeker in de tijd dat kinderen (met name de jongetjes) nog veel buiten speelden waren ze altijd oorlogje aan het spelen. Pijl en boog, speelgoedpistooltjes en plastic electrapijpen met papieren pijltjes waren het onschuldig schiettuig. "Pief, jij bent dood",  hoorde je op straat. Volwassenen deden daar niet aan mee; in die tijd gingen de jonge mannen ook nog "voor hun nummer" in militaire dienst; daar konden ze hun oorlogslust botvieren. Ik herinner me mijn militaire diensttijd ook nog als buitengewoon plezierig, overigens niet zo zeer vanwege het doden, daar zijn we nooit aan toe gekomen gelukkig, maar vanwege de saamhorigheid van een stel kerels onder elkaar die van elkaar afhankelijk waren tijdens de oefeningen.
Sinds de militaire dienstplicht is afgeschaft wordt aan de behoefte tot geweld kennelijk onvoldoende voldaan. Maar .... zoals zoveel activiteiten, is ook die functie inmiddels overgenomen door de ICT. In de Elsevier van december 2011 lees ik dat ruim 300 jonge kerels een hele nacht in de kou staan te wachten tot het tijdstip dat "De Mediamarkt" open gaat zodat ze het nieuwste videospel van Call of Duty, "Modern Warfare 3" kunnen kopen. Aan de behoefte tot oorlog kan nu rustig achter de kachel met de computer op schoot worden voldaan. Stelletje watjes!

2 opmerkingen:

Azgrut zei

Daarom LARPen wij :P

Roos zei

Ze ziet er wel strijdlustig uit he, die Bellona, met koffie en een stuk koek erbij.
Overigens is Bellona vermoedelijk naar de oorlog genoemd, want het latijnse woord voor oorlog is 'bellum', dus weinig fantasievol die naam.
Ja die oorlogszucht zit er in, in die zin maar goed ook dat die spelletjes er zijn want dat scheelt een hoop gekrakeel.