15 december 2011

De OV-chipkaart en het geheugen

OV-chipkaart; een kwestie van in- en uitchecken!
Inmiddels heb ik mijn Dalvrij abonnement van NS al bijna een half jaar in gebruik en ik moet echt concluderen dat dit tot alle tevredenheid is. Ik reis ontzettend veel en het kost me, afgezien van de abonnementskosten helemaal niets. Zo ging ik vandaag met Huib een wandeling maken in de buurt van Hilversum. Huib had nog een vrij reizen kaart van zijn kortingsabonnement die hij dit jaar nog op moest maken. We zouden bij mij in de buurt gaan wandelen en mijn voorstel was om dan van Baarn naar Hilversum Noord te gaan. Om 10.13 stapte ik volgens afspraak in bij Huib die vanuit den Haag was gekomen; precies volgens afspraak en precies op tijd. Ik had keurig ingecheckt om 10.05 uur dus kon ik als altijd gratis reizen. 
In Baarn begon de wandeling; ik had deze onlangs in omgekeerde richting gelopen dus het was niet moeilijk om de weg te vinden, zeker niet omdat ik ook het boekje van het Trekvogelpad bij me had gestoken voor de zekerheid. Via het terrein van kasteel Groeneveld en door de bossen naar de Hilversumse heide. 
Onderweg vertelde Huib me van problemen met zijn OV-chipkaart. Hij had ergens in het Oosten van het land in de bus ingecheckt en het was niet duidelijk wat er nou was misgegaan in ieder geval was er veel te veel van zijn saldo afgetrokken. En in dat zelfde gebied had hij een enorme rit gemaakt en die was eveneens verkeerd gesaldeerd met slechts 72 eurocent en zou hij zijn uitgestapt bij een halte waar hij helemaal niet was geweest. Dus mijn "mind" was al "geset" toen mij het volgende overkwam. 
Aangekomen bij hilversum Noord checkte ik uiteraard weer in voor de rit naar Amersfoort Vathorst; ik zag namelijk dat de trein naar Hilversum door zou rijden naar Vathorst en mijn eieren waren vrijwel op en die haal ik als bekend bij Vathorst in de buurt. Bij Vathorst checkte ik weer uit en ging naar de bekende boerderij om eieren te halen. Teruggekomen om 15.50 uur was ik nog op tijd om in te checken maar tot mijn verbazing kwam de melding: "Vol tarief". Geprikkeld als ik was door de ervaringen van Huib dacht ik direct dat "het systeem" inderdaad niet deugde (iets waar ik voordien nog nooit aan had gedacht omdat het steeds foutloos werkte). In Amersfoort liep ik naar de conducteur en vroeg hem hoe dat kon. En wat bleek nu bij inspectie van mijn kaart: ik was gestart in Bilthoven, had uitgecheckt in Hilversum Noord, vervolgens weer ingecheckt in Vathorst en vervolgens weer uitgecheckt in Vathorst. Op het moment zelf was ik dus uitgecheckt en reed ik zonder vervoerstitel. Feitelijk had ik dus slechts vergeten om in Baarn uit te checken, stom stom stom!
Het valt inderdaad vaak niet mee om te onthouden dat je niet alleen bij het instappen moet inchecken maar ook bij het beƫindigen van een traject altijd moet uitchecken. Met de bus vergeet ik het eigenlijk nooit meer, nu nog met de trein.
De clemente conducteur liet mij zonder probleem mijn reis naar Bilthoven vervolgen. Hij zal misschien wel gedacht hebben: ach, die ouwe vent.


Geen opmerkingen: