28 december 2011

Zelf oliebollen bakken


Een kom met beslag en een pan met olie.
Eenvoudig toch?
Het is helemaal niet zo ingewikkeld om oliebollen te bakken; dat wil ik hier benadrukken. Het recept heb ik uit "De fijne keuken", van de hand van de topkok Pellaprat. Een kleine variatie is van de hand van mijn voormalige schoonvader: de toevoeging van grof geraspte appel, bij voorkeur goudreinet.
Recept voor ongeveer 12 oliebollen, zoals ik het vandaag heb gedaan:
200 gram bloem, 4 gram is een snufje zout, equivalent van 14 gram verse gist, dat is een half pakje gedroogde gist, 8 gram suiker, dat is een koffielepel, 12 gram boter, een stevige mespunt, 170 ml melk en 5 gram citroenrasp (1 citroen ongeveer half raspen, een grof geraspte kleine of een halve goudreinet. Dit geheel meng je goed met een pollepel. Doe dan een mengsel van 100 gram rozijnen en krenten (samen 100 gram dus) door het beslag. Goed mengen en een uur warm laten staan. Ik doe de beslagkom dan in een pan met lauwwarm water; ik heb een nogal koude keuken, vandaar. Het beslag rijst geweldig mooi.
Een schuimspaan, een klein stukje brood
en twee lepels. Een oude krant met daarop
keukenpapier om uit te lekken.
In een niet al te grote pan doe je anderhalve fles olie (ik neem maisolie, maar zonnebloemolie of slaolie is ook prima. Geen olijfolie denk ik, is ook zonde!). De olie verhit je stevig. Om te controleren of de temperatuur goed is doe je een korstje brood in de hete olie. Als het korstje gaat bruisen (er ontstaan kleine dampbelletjes), dan is de olie heet genoeg. En dan komt natuurlijk de kunst van het oliebollen bakken. Bak ze niet te heet, ook niet te lang; ze moeten licht bruin worden en wel gaar zijn. Beetje spelen met het gas of de knop; heb je een frituurpan dan zet je die gewoon op 180 graden en is het een fluitje van een cent.
Dan met twee lepels niet al te grote ballen vormen en die in de olie laten glijden. De lepels eerst even in de olie doen, dan glijdt het allemaal wat makkelijker.
Ik heb zojuist 14 oliebollen gemaakt en ze smaken weer geweldig.
En dit is het resultaat. Uurtje rijzen, half uurtje bakken, c'est tout.
Vanmorgen waren Roos en ik met de werkgroep Kwadijkse Vlot aan het rietruimen geweest; ik had er echt zin in en heb heel hard gewerkt. Ik was dan ook heel moe. Desondanks heb ik oliebollen gebakken, zo makkelijk gaat dat. Ik hoop maar dat ik anderen kan stimuleren om deze oude Hollandse traditie ook (weer?) in hun keuken te gaan toepassen. Laat mij het dan weten ajb. via een commentaar in dit Blog.

Geen opmerkingen: