18 december 2011

Wie is John Galt?

Ayn Rand

Natuurlijk kun je op Internet precies vinden wie John Galt is. Voor kenners moge het duidelijk zijn dat ik mij momenteel verdiep in het boek "Atlas in staking" van de hand van de door Roos als abject ervaren filosofe/schrijfster Ayn Rand, een fervent rookster; ik kon geen foto op Internet vinden zonder dat zij een sigaret tussen haar vingers had. Toevallig stond er deze maand een boekbespreking over twee biografieën van Ayn Rand in de Academische Boekengids.
De verheerlijking van het kapitalisme  is haar specialiteit. Zij beschrijft dat op onnavolgbare wijze. Het valt me niet mee om het boek door te ploegen; ze is geen groot schrijfster en de vertaler ook geen groot vertaler. Maar haar boodschap is wel de moeite waard om kennis van te nemen al is het maar omdat ze zoveel invloed heeft gehad en kennelijk heden weer heeft met de "tea party". Er wordt in brede geëxalteerde "penseelstreken" een apocalyptische sfeertekening gegeven waarbinnen een gering aantal industriëlen, die op een karikaturale wijze bezeten zijn van hun werk, tegen de achtergrond van een (als socialistisch beschreven) lamgeslagen maatschappij, tegen alle passieve en actieve tegenwerking in, proberen hun bedrijven gaande te houden. Vreemde, vertekende omgangsvormen binnen families tekenen deze malle sfeer. Het is allemaal wat opgelegd.
Ik ben nog niet zo gek ver in het boek gevorderd en ben er ook niet van overtuigd dat ik het helemaal uit zal lezen. Ook het boek "Volg de wolken" van Kurpershoek dat onder andere handelt over de "Armeense kwestie", net als de Spaanse burgeroorlog een wat geheimzinnig onderdeel van de recente Europese geschiedenis lokt vanaf mijn nachtkastje en gisteren heb ik "Polsslag" van Julian Barnes bij de bieb gehaald; bij eerste lezing ook een bijzonder aantrekkelijk boek.
Maar ja, Ayn Rand speelt heden weer een belangrijke rol in het publiek debat in de VS en wordt door internationale geldwolven tot voorbeeld genomen. Dus zal ik mijn best gaan doen, terwijl ik intussen geniet van de muziek op mijn mp3 spelertjes, heerlijk die kleine apparaatjes. Wat moet je anders in deze koude donkere dagen voor de kerst met dit slechte weer dan binnen zitten lezen en luisteren.

1 opmerking:

Roos zei

Het toeval wil dat het enige boek dat geciteerd wordt in 22-11-1963, de nieuwe beststeller van Stephen King, juist dit boek is. King laat Lee Harvey Oswald het boek 'Atlas in staking' lezen. Desgevraagd is diens antwoord aan zijn ook communistische en verbijsterde kompaan in het complot rond Kennedy: 'Ken uw vijand'.
Zou Stephen King een aanhanger zijn van deze dame?
The Tea Party, dat is het feestje van Sarah Palin, hier te lande niet bijster bekend vanwege haar intelligentie of belezenheid.