02 oktober 2011

Feest van Peter C

De twee (toen nog) aanstaande moeders luisteren naar mijn toespraakje.
Op 1 oktober dit jaar werd mijn vriend Peter C 65, kortom hij bereikte de pensioen gerechtigde leeftijd. Hij vierde dat, zoals een architect betaamt, in het absolute voorbeeld van de Amsterdamse school, het scheepvaarthuis te, hoe kan het anders, Amsterdam. Het werd gebouwd in de zelfde tijd als het Victoria hotel en kent in die zin overeenkomst dat ook daar bij de bouw halsstarrige, geldbeluste huis/grondeigenaren het verrekten om te verkopen. Gelukkig maar, want uiteindelijk waren de ruimten kennelijk niet meer nodig; het gebouw is inmiddels omgebouwd tot een peperduur vijfsterren hotel, in de Amrath reeks de absolute top.
We werden ontvangen met koffie en vervolgens kregen we een schitterende rondleiding. Daarvan is mij vooral bijgebleven dat de Amsterdamse school zich vooral kenmerkt door een zekere frivoliteit, althans in de eerste jaren. Berlage, die voor mij toch altijd gold als een belangrijke architect van de Amsterdamse school, zou zich in zijn graf omdraaien als hij zo zou worden geafficheerd. Hij was een architect van het functionele bouwen.
Maar het scheepvaarthuis is een pareltje. Het was me eerder dit jaar al opgevallen hoe schitterend het eruit zag en in volle glorie was gerestaureerd. Maar nu had Peter voor alle meer dan 30 aanwezigen een rondleiding georganiseerd waarin we alles te zien kregen. Ik was onder de indruk niet in de laatste plaats ook door het prachtige uitzicht over de stad waarbij de gids ons op de kenmerkende punten wees. Zo zag ik de koepel van de Spuikerk waar ik ooit zelf promoveerde en het mij nooit eerder opgevallen spitse torentje van de Nieuwe kerk waar mijn ouders ooit in de veertiger jaren hun huwelijk lieten inzegenen.
Na de rondleiding een ontzettend gezellige High Tea. Ik had de eer om Peter te mogen toespreken wat ik met veel genoegen heb gedaan. We zaten heel genoeglijk tussen de jonge mensen; de tweelingdochters van Peter met hun mannen. Beiden zwanger dus onderwerp genoeg.
Tot slot zijn we, nog behoorlijk onder de indruk van de heerlijke middag door oud Amsterdam gaan wandelen. Heerlijke dag!

1 opmerking:

Roos zei

Ach zo waren die huiseigenaren weer een tegenwicht tegen die halsstarrige, geldbeluste hotelexploitanten. Wie weet wilde die Amsterdammer gewoon op zijn ouwe plekkie blijven wonen!
Overigens een heerlijke middag, die schoonzoons van Peter waren ook heel gezellig. En de toespraak van de 92-jarige eerste werkgever van Peter C! wat een kerel, wat geweldig dat die er bij was, en ook zijn ouwe moeder van 93. Een rijkdom hoor zo'n hechte familie.