25 januari 2022

Spruitjes

 

Lunch bij de Reeuwijkse plassen


Alweer heel wat jaartjes geleden had ik broer Henk en schoonzus Charlotte uitgenodigd om te komen eten met de kerst. En wat had ik als groente? Spruitjes; en laten zij nu beiden geen spruiten lusten. Gelukkig had ik nog een pot tuinbonen staan; die lustten ze ook niet. Daar zat ik met m'n goeie gedrag. Later hoorde ik dat ze gek waren op nassi goreng; had ik dat maar geweten; ik had hen ingeschat op "bij voorkeur hollandse pot". Nou ja, daar moest ik aan denken toen ik van m'n spruiten met aardappels van Roos' buurman en heerlijk gaar gesudderde runderwangen zat te smikkelen. Toen ik die spruiten wilde gaan schoon maken vroeg ik mij af waar dat voor nodig is; gewoon even eventueel zand en andere aanhangsels afspoelen leek mij voldoende; van andere koolsoorten gooi ik ook niets weg. Dus gewoon in de pan, even goed afspoelen en koken met een klein beetje zout; verrukkelijk! Onlangs heb ik overigens samen met Roos spruiten staan schoonmaken zoals dat kennelijk de gewoonte is; mijns inziens overbodig.
Vandaag weer heerlijk gewandeld van Driebruggen naar station Bodegraven. Sprak ik gisteren over de mooiste landschapstypen die we in ons fraaie wandelland hebben, daar moet ik er vandaag eentje toevoegen: het plassengebied; dat is toch ook wel heel fraai hoor. Ik vond het heel verrassend al dat water om me heen; smalle paden met aan beide zijden vooral water. Ergens halverwege stond een bankje dat mij luidkeels uitnodigde om mijn 12.30 boterhammetje weg te knagen. Dat werd een boterham met de gisteren gekocht rillette. Ik vroeg een langskomende wandelaar om van mij een foto te maken terwijl ik relaxed zat te eten. Even later kwam een hond op de lucht af; met de grootste moeite kon zijn baas hem ervan weerhouden om een aanval te doen op mijn Frans lekkers. Had ie wel een enorme trap van mij in ontvangst moeten nemen, maar zo ver kwam het gelukkig niet.
Uiteindelijk mooi op tijd weer in Bodegraven om de trein terug te nemen; nog even melk gehaald bij de zuivelboerderij en een rozijnen-notenbrood aangezet. Met spijs; wordt vast heel lekker.

Geen opmerkingen: