06 januari 2022

Een pelgrimstocht

 


Jessy wilde graag het boek van Charles Darwin waarin hij zijn reis met de Beagle beschrijft. Ik heb daarvan een exemplaar voor haar aangeschaft; helaas in het Engels en vrijwel zonder illustraties. Leesk mij niet helemaal de bedoeling. Verder geeft het ook minder inzicht hoe het evolutieproces daadwerkelijk heeft plaats gevonden. Daarom heb ik tevens voor haar het boek: "Het verhaal van onze voorouder", met als ondertitel: "Een pelgrimstocht naar de oorsprong van het leven" voor haar aangeschaft. Natuurlijk via "Boekwinkeltjes". Ik had het vlot binnen en heb het direct ter hand genomen om - voor de tweede keer - te lezen; deze keer in het NLs en op papier; leest toch wel lekkerder.
Het boek geeft je inderdaad de indruk van een pelgrimsreis; het begint met de mens; dit keer niet omdat deze de kroon der schepping is, maar gewoon voor de helderheid. Dawkins geeft aan dat alle organismen die heden op aarde rondlopen uiteindelijk kampioenen zijn; oorspronkelijk allemaal uit het zelfde begin voortgekomen en de hele, miljarden jaren lange "rit" door het bestaan tot een goed einde hebben gebracht. Of je nu een platworm, vogelbekdier of een chimpansee bent; je behoort tot een moderne soort.
Wat mij vooral treft is die krankzinnig lange duur van de reis; 6 miljoen jaar terug komen wij mensen pas de eerste medereizigers aan; daar zijn chimp en mens uit elkaar gegroeid, d.w.z. vanuit de zelfde diersoort apart van elkaar verder ontwikkeld. De chimp en de Bonobo hebben die exercitie al enkele miljoenen jaren eerder meegemaakt. Dan daalt de evolutieladder verder af en komen we andere primaten tegen als de gorilla en de Orang Oetan; dat zal niemand verbazen. Maar na tientallen ontmoetingen komen we toch binnen voorgangers waarin we onszelf niet meer zullen herkennen en uiteindelijk komen we bij onze primaire voorgangers, de microörganismen, bacteriën en archaea. Fantastisch om zo terug te redeneren. 
Ik kwam niet verder dan pagina 200 en moest toen het boek overdragen aan Jessy.

Geen opmerkingen: