30 januari 2022

"Hoe is uw naam?", werd me gevraagd

 

De heilige weg poort in Amsterdam


Voor vandaag hadden we ons eerste museumbezoek sinds zeer lange tijd gepland; onze museumjaarkaarten waren voor bijna een jaar verlengd door de organisatie vanwege de lange tijd van de lockdown waarin museumbezoek werd verboden. Maar voor vandaag hadden we het museum in Zutphen op ons programma gezet. Roos had een tijdslot voor ons tweeën aangevraagd, dus moesten we op tijd daar zijn. Wat een gedoe om tegenwoordig een museum te mogen betreden; allereerst de muilkorf op in de vorm van het mondlapje, dan de QR-code tonen. Op de vraag wat mijn geboortedatum was kon ik het niet laten om te zeggen dat ik dat niet meer wist. De alleraardigste dame was helemaal ontsteld en ontbeerde kennelijk de (Amsterdamse?) humor en keek me niet begrijpend aan. Vervolgens vroeg ze of ik mijn naam wel wist. Ik kreeg zo'n Marten Toonder gevoel wanneer commissaris Bulle Bas aan de heer Ollie B. Bommel vroeg: "wat is de naam Bommel? ", maar gaf nu wel correct antwoord. Ze zal wel gedacht hebben dat ik inderdaad dement begon te worden want ik vroeg wat er nog meer van me werd verwacht en dat was natuurlijk het inchecken met de museumjaarkaart. 
Maar alle gekheid op een stokje; het was heerlijk om weer in een museum te zijn met allerlei mooie werken van, voor een belangrijk deel mij onbekende NLse schilders, maar ook van de gebroerders Maris en van Schelfhout. Ik mag altijd graag de schilderkunst "an sich" beschouwen, maar vooral ook de plaatjes van een verleden. Zo hing er een schilderij van de Heiligewegpoort in Amsterdam; de heiligeweg werd in de 15e eeuw aangelegd vanwege de toeloop van pelgrims naar de kapel rond het wonder van Amsterdam; dat was voordat de grachtengordel van Amsterdam werd aangelegd. Bijzonder om daar nu ook een plaatwerk van te kunnen aanschouwen in de vorm van een schilderij.
Na afloop van het museumbezoek en een kopje koffie in het museum café liepen we nog door het mooie Zutphen en weer via het station naar Wijhe. We dronken nog thee en daarna ging ik terug naar de Bilt. 

Geen opmerkingen: