27 januari 2022

Gaat het toch lukken?

 In de Trouw staat wekelijks een bijlage onder de titel "Vincent wilzon"; de bijdrage van een deskundige op het gebied van het opwekken van energie op alternatieve wijze, d.w.z. zonder gebruik te maken van fossiele brandstof. En nu las ik voor het eerst een artikel van hem waarvan ik dacht: "zou het misschien toch lukken?"  Ik heb zeer grote twijfels dat de mensheid haar Sapiens bijlage waar maakt en inderdaad collectief haar verstand gaat gebruiken. Die Vincent beschrijft een situatie waarin een macht aan elektriciteit opgewekt gaat worden met Zon en Wind als de energiebronnen; opslag met batterijen. Hij beschrijft een situatie waarin de elektriciteit veel en veel minder gaat kosten met allerlei nieuwe ontwikkelingen als batterij efficiency. Het probleem is namelijk vooral gelegen in die zonloze en windloze dagen. 
Ik heb vele decennia gedacht dat het juist waterstofgas zou zijn dat, door electrolyse van water geproduceerd een goede oplossing zou zijn voor de opslag van energie. Die productie van spotgoedkope elektriciteit in de zonrijke resp. windrijke tijden zou natuurlijk goed gebruikt kunnen worden voor de productie van waterstof. En als we dat nu ook Europabreed aan het al bestaande gasnetwerk zouden toevoegen en daar van die ouderwetse gashouders bijplaatsen kunnen we wellicht voor elkaar internationaal die zonarme en windarme perioden doorstaan. De allocatie van de biljoenen die nodig zijn voor de realisatie kunnen we in dit rijke deel van de wereld vast wel ophoesten. 
Voor het eerst begint bij mij de hoop te gloren dat we er uit kunnen komen.
Maak die Vincent eens lid van een nationale energieraad met zeggingskracht als dat wonderlijke OMT, dan kunnen we in Nederland beginnen met de realisatie van de plannen. Wind hebben we genoeg en de zon schijnt ook van tijd tot tijd; nu de waterstof nog.

Geen opmerkingen: