20 januari 2022

Goodbye Kwink

 

Laatste groet aan Sir John


Gek hoor, toen we in 1980 in Bilthoven kwamen wonen was winkelcentrum d"de Kwinkelier" net in aanbouw; de pilaren waarop het winkelcomplex kwam te rusten werd in de bestaande verdieping van het bouwterrein gemaakt. Daar kwam later de parkeergarage onder het winkelcentrum. De bibliotheek, een gezellige plek om een broodje te eten, restaurant Sorissa waar we later ook met baby Joke hebben gegeten, een kaasboer en grote trekpleister, een grote AH vestiging die in combinatie met de parkeergarage een sterk aantrekkende werking had op de mensen in de omgeving van de Bilt/Bilthoven. Mijn grote favoriet was toch wel herenmodezaak "Sir John"; al snel was ik er vaste klant en ontstond er een genoeglijke relatie met de baas, Jan W. Kwaliteitskleding verkocht hij en helemaal in mijn smaak. Een Lodenfrei jas, zo'n echte jagersjas, overhemden, broeken, jassen; ik zal er wat hebben weggesleept. Ook een schitterend zacht leren jas voor Anneke hebben we een keer gekocht.
De Kwinkelier, zoals het winkelcentrum ging heten was een succes! Dat heeft vele jaren ook stand gehouden tot een jaartje of twintig geleden langzaam maar zeker het verval inzette. Het begon al met het breken van de grote tegels in de vloer; ijsvorming als het vroor, zodat Anneke een keer bijna zou uitglijden had ik niet naast haar gelopen. Verveloos, geen koopavond meer, er trokken winkeliers weg; zo zag ik later dat de kaasboer naar een winkelcentrum in Utrecht Lunetten was verhuisd. Zelfs Sir John verhuisde.
Gisteren liep ik weer door de Kwink en zag dat het bijna de beurt was aan de voormalige winkel van Sir John om definitief tegen de vlakte te gaan. Ik kon het niet laten om dat te melden aan Marco W., de zoon van Jan W. om hem dat te vertellen. Vandaag was ik er weer en heb een foto gemaakt van de puinhoop waarachter het voormalig winkelpand met de zwarte grote J nog zichtbaar is. Volgende week zal het wel afgelopen zijn. Doet me best pijn dat iets dat ik heb zien bouwen nu al wordt gesloopt; daarmee verdwijnen oude monumenten die de herinneringen schragen.

Geen opmerkingen: