26 november 2021

Kreeg het er gewoon koud van

 


Die Paul Theroux bespaart mij in ieder geval veel gereis; zijn reisboeken zijn zo informatief dat je eigenlijk niet meer naar die plekken toe hoeft die hij beschrijft. Heden lees ik twee boeken van zijn hand tegen elkaar in; bij Roos ligt een boek over een reis rond de Middellandse zee en hier heb ik een boek over een jaar lange rondreis door China. Naar China hoef ik inderdaad niet meer toe; ik zou iedereen met aspiraties om naar China te willen voor vakantie om eerst dat boek van hem te lezen en wel dat tweede boek, want hij heeft eerder een boek geschreven over een 6 jaar eerdere reis door China.
Vanmorgen las ik een deel van zijn reis naar het uiterste noorden van China, het stuk tegen de Siberische grens aan met alle koude van dien. 38 graden vorst heeft hij met moeite overleefd in onverwarmde treinen waarin het tochtte en nagenoeg onverwarmde hotelkamers. Een groot verteller en zeer erudiet; hij bereidt zijn reizen zeer grondig voor zo is mij wel duidelijk want hij weet een hoop boeken te noemen die hij ter voorbereiding grondig heeft doorgenomen. Daaruit heb ik al een paar leesadviezen getrokken.
Vanmorgen lag ik ook weer te lezen met ontbijt, thee en koffie op bed; daar lees ik toch het liefste. De kou en de omgeving beschreef hij zo meesterlijk dat ik me gewoon verbeeldde dat er hier in de Bilt ook sneeuw lag. 

Geen opmerkingen: