12 november 2021

Angstpsychose

 Het net begint zich te sluiten; ik heb het over het Corona virus dat zich ondanks alle maatregelen w.o. vaccinatie nog steeds en in toenemende mate manifesteert. In mijn naaste omgeving had ik tot heden eigenlijk geen mij bekende gevallen, maar inmiddels hebben twee gezinnen van mijn kinderen Covid en ook een kennis van ons is er mee besmet. Een stevige griep of een beetje verkouden is de meest voorkomende manifestatie. Een klein percentage van de patiënten heeft onvoldoende weerstand en immunologische capaciteit om dit nieuwe virus te lijf te gaan. Niet dat ik me er voor mijzelf zorgen over maak; daarin ben ik nogal stoïcijns; ik zie wel en heb mij keurig laten vaccineren en draag een mondkapje waar het van mij verwacht wordt.
Maar het aanhoudend geloei van sirenes van de rondtoerende ambulances creëren een sfeer van onrust en niet alleen bij mij. Het is een teken van deze tijd dat we niet meer kunnen omgaan met de dingen des levens die op ons afkomen zoals een nieuw virus als Covid of een bacterie ziekte als Lyme, overgebracht door teken en dan nu de groene knolamaniet die schijnt op te rukken in Nederland aldus de Trouw: "de dodelijke groene knolamaniet rukt op!", alsof hij een indringende vijand is, terwijl het één van de vele paddenstoelen is; over de opdringende even giftige gevlekte scheerling heb ik nog niet gelezen; komt volgend jaar wel. Het lijkt wel of de angstpsychose wordt aangewakkerd en wie wordt daar nou beter van?
Wat ik nergens lees is hoe je de eigen conditie kunt verbeteren door gezond te eten en veel te bewegen; je kunt als individu best wat doen om je te wapenen tegen allerlei aandoeningen, dat is mijns inziens zo langzamerhand wel bij eenieder bekend, maar wordt door weinigen in de praktijk gebracht: te "vul maar in"; "ik haal wel een pil, of ga naar de fysiotherapeut of mijn cardioloog weet wel raad etc.", is veel makkelijker, maar helpt niet, in tegendeel, het maakt je afhankelijk.

Geen opmerkingen: