24 juli 2020

Ribeye of riblap?

Vrijdag, marktdag. Ik moest aardappels en uien inslaan en die heeft John van der Kroon zo lekker. Ook moest ik het boek van Franz Werfel terug brengen naar de bibliotheek; Roos had het inmiddels eveneens met veel plezier gelezen en dus kon het terug.
Heerlijke nieuwe eigenheimers ingeslagen een ook nieuwe uien; dat is toch wel heerlijk in de zomerweken, al die nieuwe oogst. 
Natuurlijk ging ik ook even langs bij de marktslager, Ultee, een jonge vent maar zeker familie van de slager Ultee die in mijn jeugdjaren praktizeerde in de Bernard Loderstraat vlakbij mijn school, de burgemeester de Vlugtschool in Alsterdam Slotermeer. Hij had een prachtig stuk vlees liggen. Hij vertelde erbij dat het een nieuwe lijn betrof, een probeersel; het was erg vet rundvlees - vind ik het allerlekkerste - afkomstig van "dubbeldoel koeien", inderdaad van MRIJ koeien. Ik kocht het hele stuk en verlekkerde me nu al aan de gedachte dat ik die in lappen ribeye zou snijden en kort bakken.
Thuis gekomen ontdeed ik de enorme lap vlees van zijn verpakking en stuurde een foto met WhatsApp naar Roos. Vervolgens sneed ik hem in dikke lappen. Daarbij constateerde ik dat in het midden gedeelte het vet wel erg prominent was en besloot om dat deel als riblappen te bakken en te sudderen. De twee uiteinden bakte ik als ribeye c.q. biefstuk kort en stevig in de boter. Smaakte tadelos lekker! Het tweede stuk bewaarde ik voor Roos, hoewel ik het 's-avonds niet kon laten om er een hap uit te nemen. Tja, ik ben geen uitgesproken vegetariër, hoewel ik best van geitenvoer houd hoor; had bij Theo nog lekker wat rucola en een krop krulsla gescoord alsmede een courgette om dat laatste maar eens te illustreren.
De vette middenstukken heb ik stevig aangebraden in een ferme kluit boter en vervolgens laten sudderen; was zo verschikkelijk lekker dat ik er gewoon niet van af kon blijven en heb zo'n hele lap opgesmikkeld bij stukjes en beetjes uit de braadpan.
Ik had al tegen de slager gezegd dat het enorme stuk vlees geen lang leven beschoren zou zijn?!

Geen opmerkingen: