08 juli 2020

Het mosterdveen

Roos bij het bankje bij het Mosterdveen
Gisteren met Roos een wandeling gemaakt vanuit Nunspeet. We ontmoetten elkaar enkele minuten na elkaar op station Nunspeet. Het station ligt precies in het midden van onze twee woonplekken qua treinreistijd; beiden zijn we 1.30 uur onderweg. Roos stond mij al op te wachten toen we om 11.00 uur begonnen aan de wandeling die nu eens niet naar het Hulshorsterzand zou gaan maar naar de andere kant van Nunspeet, richting Vierhouten en Elspeet. Roos had onlangs een wandeling gemaakt vanuit Emsch naar Nunspeet en die wandeling zouden we globaal de andere richting uitlopen. Dus op geleide van Komoot gingen we welgemoed op weg. Mooi bos en na de oversteek over het bruggetje dat we "vroegig" namen over de snelweg liepen we van het kabaal van de snelweg weg.
Hier het - gelukkig - verlaten Mosterdveen, een prachtig
stuk herstelde natuur in de gemeente Nunspeet.
Afwisselend bos en opeens was daar een ongewoon mooi stukje natuur: het Mosterdveen. Met een bankje en een informatiebord waar je vanaf het bankje nauwelijks omheen kon kijken.Veel vogels en geen mens te zien. Van het informatiebord kreeg ik de indruk dat dit stukje herstelde natuur tot voor kort een uitgebreide recreatiefunctie had. Er werd gesproken van allerlei optrekjes die hier zouden hebben gestaan, althans dat leidde ik af van de tekst op het bord. Van optrekjes of tenten of bezoekers was niets meer te merken; we genoten van de stilte en van de natuurlijke omgeving.
We gingen weer verder en misschien slechts 200 meter verderop was dan het stuk recreatieterrein; een enorm complex met tenten, huisjes, kantine, winkels en wat dies meer zij. Er waren veel mensen op het terrein. Kennelijk zit men liever op het recreatieterrein dan in de natuur, schoot het door mij heen, want bij dat beroemde mosterdveen was niemand te zien?!
Via een andere route liepen we weer terug naar Nunspeet; was al met al toch weer 15 km geweest. Op het station namen we afscheid en gingen we weer ieder ons weegs. Fijne wandeldag geweest!

Geen opmerkingen: