27 juli 2020

José Saramago

Het eerste hoofdstuk vond ik blasfemisch, en dat wil wat zeggen uit de mond van een agnost als ik. "Het evangelie volgens Jezus Christus", van de pen van de Portugese schrijver José Saramago, Nobelprijswinnaar voor literatuur; dat is niet niks. Ik had het boek van Roos geleend uit haar inmiddels fameuze boekenkastje in het gangetje waar ik ook altijd mijn rugzak mag plaatsen. Roos was verbaasd/teleurgesteld dat ik wilde stoppen en ik besloot gelukkig om door te zetten. Het is een fabeltastisch boek dat ik dan ook als gewoonlijk in één ruk heb uitgelezen. Dan pak ik ook ieder gelegenheidsmoment om te lezen.
Het is geen eenvoudige kost, maar het getuigt van groot inzicht en vooral van een gedegen feitenkennis dit boek. Ik dacht dan ook dat Saramago toch op z'n minst hoogleraar Bijbelse geschiedenis of historicus was. Maar niets van dit alles, zijn basis professie is dat van automonteur.
Het verhaalt over hoe het leven van Jezus Christus in werkelijkheid kan hebben gelopen en los van de mythische proporties waarmee het in de vier evangeliën is vastgelegd. Ik heb ervan genoten en prijs me gelukkig dat ik heb doorgezet en me niet heb laten weerhouden door het eerste hoofdstuk. Een aanradertje dus.

Geen opmerkingen: