09 juli 2020

Heerlijke biet

En zo stond hij er bij
Foto van Roos gekregen
Het is zo'n onderschatte lekkernij, de gewone rooie biet. Als kind vond ik het, op koolraap na, de minst lekkere groente. Nou ja, groente zou betekenen dat hij groen was, maar de rooie biet is, de naam zegt het al, is echt rood. Inmiddels ben ik de biet wel degelijk gaan waarderen. Meestal in combinatie met mayonaise en haring, de bekende haringsalade.
Afgelopen vrijdag kwam Roos bij mij aanzetten met een biet die was geoogst uit haar eigen tuin. Die heb ik vanaf gisteren op het menu gezet. Allereerst het loof van de biet. Roos had dat bij een van onze bezoeken aan Lesbos bij een restaurant gegeten en was daar enthousiast over. Ik heb het gewassen, fijn gesneden en samen met een ui, spekblokjes en wat Spitskool gewokt in een mengsel van olijfolie en boter. Smaakte puik. En vanmorgen heb ik de biet gekookt gedurende 45 minuten, af laten koelen en van schil ontdaan. En vervolgens in plakken gesneden en direct uit het vuistje soldaat gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat het de lekkerste biet was die ik ooit gehad heef! Compelementen Roos.

Geen opmerkingen: