13 juli 2020

De komeet gezien

Prachtige foto van komeet NEOWISE van fotograaf Aris Homan
Gisteravond om kwart voor tien kwam ik thuis in de Bilt. Daar liep ik buurman Hisso tegemoet; gezellige vent; we doen af en toe een biertje bij mij of een wijntje; vinden we beiden gezellig. Ik had twee biertjes in huis en een ferme zak macadamia noten waar Hisso ook gek op is bleek bij een vorig bezoek.
Hisso had net gerend en moest zich natuurlijk eerst opfrissen, maar tegen half elf zaten we aan de borrel; mijn witte wijn was te warm en Hisso's rode wijn te koud, maar dat mocht de pret niet drukken. Hisso is meteoroloog en vanaf zijn jonge jaren geïnteresseerd in alles wat zich in de kosmos manifesteert. Hij weet er veel van; reist bijvoorbeeld de wereld rond voor het zien van zonsverduisteringen, het naar mijn mening meest imposante natuurverschijnsel, althans voor zover ik dat kan overzien.
Natuurlijk kwam het (veranderende) weer aan de orde. De smeltende permafrost met het vrij komen van methaan baart zorgen en zou wel eens voor een positieve feed-back kunnen zorgen. Ik houd m'n hart vast en helaas sprak Hisso dat niet tegen, integendeel. Hisso wist mij te vertellen dat het zee-ijs dat de noordpool vormt door de klimaatverandering helemaal dreigt te verdwijnen, althans in zomertijd wanneer de zon 24 uur lang boven de noordpool staat. Wanneer er een hogedrukgebied boven de pool staat en er dus geen bewolking is schijnt de temperatuur zodanig op te lopen dat het ijs sneller en sneller wegsmelt. Uiterst zorgelijk. Even dacht ik, onvoldoende nadenkend dat daardoor de zeespiegel zou verhogen, maar dat is natuurlijk slechts het geval bij landijs zoals antarctica en groenland.
Bij binnenkomst had Hisso een enorme verrekijker bij zich. Dat was vanwege de komeet die zich tegenwoordig manifesteert. Ook hier weet Hisso, deskundige v.w.b. het uitspansel veel over te vertellen. Zoals dat een komeet niet 1, maar zelfs 2 staarten heeft; natuurlijk de staart van stof die de smeltende kop verliest van de komeet door de warmte van de zon op het moment dat hij dichterbij de zon komt verliest. Een komeet bestaat uit gruis en ijs. Maar ook een staart van geïoniseerde deeltjes die door het magnetisch veld van de zon een richting krijgen, afwaarts van de zon (geloof ik).
We gingen op het balkon staan en daarbij kon Hisso mij precies vertellen waar ik de komeet mocht verwachten. Dat was op dat moment nog niet het geval, maar later, hedenmorgen vroeg, zo voorspelde hij zou dat wel het geval zijn.
De wijn was op evenals de macadamia's dus tijd om op te breken.
Als ouwe vent word ik iedere nacht rond 3 uur wakker voor een "pitstop" en dat was gelukkig ook vannacht het geval. Ik pakte mijn Swarovski en richtte die, vanuit de keuken nota bene op het zwerk, en ja hoor, overduidelijk zag ik voor het eerst van mijn leven in alle duidelijkheid de komeet. Dat deed me wel wat hoor. Had ik echt nog nooit gezien.
Hisso had mij vanaf zijn telefoon een schitterende foto van de komeet laten zien, een foto die door zijn vader was geschoten met een kwalitatief voortreffelijk toestel. Ik appte hem vandaag of het denkbaar was dat ik deze foto voor mijn daily blog mocht gebruiken. Hisso heeft het voorgelegd aan zijn vader Aris Homan, en deze ging akkoord. Bij deze veel dank Aris voor de prachtige foto.

Fotograaf: Aris Homan Locatie: Schagen, nacht zondag op maandag 12/13 juli 2020 ergens tussen 00:00 - 01:00.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Mooi verhaal Ferry, je bent nooit te oud om mooie ervaringen te hebben en te delen. Groet, Hisso

Roos zei

Schitterende foto, hulde Aris!