25 juli 2020

De stoptrein naar Barneveld-Lunteren

Station Lunteren
Dit treintje, dat het lijntje van Amersfoort CS naar Ede-Wageningen rijdt, sluit normaliter precies niet aan op de stoptrein van Bilthoven naar Amersfoort. Je kunt als je snel loopt nog net de achterlichten aanschouwen. Maar ja, aan dit lijntje ligt het stationnetje van Lunteren en dat is een van de stations die kan dienen als uitvalsbasis naar de Veluwe, toch wel een van de mooiste wandelgebieden in NL.
Eén van de wandelingen van het "Veluwe zwerfpad" begint in Lunteren en loopt door naar Hoenderloo; dat is een te lange etappe voor mij, maar dat neemt niet weg dat ik dat eerste stuk van Lunteren naar het Wekeromse Zand en weer terug wilde lopen vandaag. De track had ik al geladen en in Komoot gezet; begon ook in Lunteren. Tot mijn verbazing zag ik op 9292.nl dat de stoptrein prachtig aansloot op het "Kippenlijntje", zoals het treintje naar Barneveld ook wel genoemd wordt, echter, het reed slechts één keer per uur. Geeft, niet als je het maar weet.
Restaurant "De Goudsberg"
Dus vanmorgen om half tien op weg van station Bilthoven naar station Lunteren en daar ging de track. Prachtige aanlooproute door bosrijke omgeving met fraaie huizen in alle rust. Bij een wijds uitzicht over de es stond een drietal dames te praten hoe deze inmiddels door monocultuur overweldigde reusachtige akker, "vroeger" in kleine perceeltjes was verdeeld, maar ja ... de ruilverkaveling?! Het zag er evengoed nog fraai uit hoor; alles went tenslotte.
Op zeker moment passeerde ik restaurant "de Goudsberg" en dat is nou precies het restaurant waar in de herfst van 1964 mijn oude dispuut PROIRA werd opgericht door de voortrekkers uit die tijd. Dit heb ik ooit opgemaakt uit het oude notulenboek dat ik jarenlang in mijn bezit heb gehad.
Ik liep door maar het het Wekeromse Zand niet bereikt; het begon te miezeren en ik verwachtte eigenlijk dat het wel zou overgaan in een flinke regenbui dus keerde ik om. Was al met al een leuk probeersel. Wèl zag ik dat de dienstregeling slechts tijdelijk was gewijzigd met die goede aansluiting, dit vanwege werkzaamheden tusen station Amersfoort CS en Vathorst. VOlgende week nog maar eens in deze richting gaan wandelen; ziet er goed uit.

Geen opmerkingen: