09 februari 2018

Guadalest

Marion stelde het voor als "Valkenburg"; erg toeristisch maar best mooi. Eerlijk gezegd vond ik dat ze het plaatsje daarmee tekort deed. Is Valkenburg niet veel meer dan een museaal grottencomplex met een paar straten die naar bier stinken en een schitterend NS station, daar straalde Guadalest een oude grandeur uit. Uit de tijdstabel op het infobord viel op te maken dat het is gesticht door de Arabieren. Na een 200 jaar is het definitief overgegaan in handen van de verschillende heersers in Spanje, waaronder de reyes Catholicos natuurlijk maar ook Filips II en zelfs Franco en uiteindelijk koning Juan Carlos.
oude werktuigen
WIj bezochten het museum met de uitstalling van de oude boerencultuur in deze bergstreek. Leuke films uit vroeger tijden met de activiteiten; een stal binnenshuis, een oliepers, een watermolen en nog veel meer.

Natuurlijk bezochten we ook het woonhuis en het kasteel van de voormalige heersers; dit was ingericht als museum en bevatte een bijzondere bibliotheek; van die oude boeken zijn we altijd onder de indruk. Het werk van Vergilius in van die oude banden; schitterend om te zien. Al die familieportretten met trotse adellijke koppen; oude grandeur. Ik vond het imposant alles bij elkaar. Was gelukkig niet erg druk met bezoekers; je moest ervoor betalen en dan komen al die dagjesmensen niet had ik de indruk; krentenkakkers har har.
Bij vertrek kochten we olijfolie voor de salade en ik kocht een mandje voor kleinzoon Bram indachtig het succes ooit met het mandje uit Madeira voor de kinderen van Arja.
oude geschriften
oude
oude mensen
Heen- en terugweg met de auto waren prachtig; het landschap hier is verrassend van schoonheid; geologisch allemaal kalk van zo'n 150 miljoen jaar oud; stijl afgesleten vaak.
Weer terug op het appartement heeft Roos nog even flink gehapt in het restje boerenkool van gisteren; zij ging na de vrijdagafscheidsborrel door naar de Pilatesles en moest toch wat gegeten hebben voor die tijd. TIjdens de borrel had Roos een bijzonder gesprek met Rafa over de huidige ontwikkelingen in Spanje. Ik zat met deze en gene wat te babbelen over het overwinteren in Spanje.
Ik ging naar het appartement om de tas te halen om wat boodschappen te doen. Met boodschappen nog even terug naar Imanis voor een kop koffie en nog genoeglijk nagepraat met Greet.

Geen opmerkingen: