26 september 2016

Zeggen wat je bedoelt ligt niet altijd voor de hand

Wanneer belanghebbenden, bijvoorbeeld directieleden van een bedrijf of vrijgevestigde beroepsbeoefenaren als advocaten, notarissen en medici iets beweren of vooral zich zorgen zeggen te maken over de problemen van anderen dan word ik enigszins argwanend: "wat bedoelen ze echt", vraag ik me dan af. Een pregnant voorbeeld vind ik de "zorg" die werd uitgesproken over het belang van de cliënt toen het ging om de vereenvoudiging van de echtscheidingsprocedures zodat er geen juristen meer aan te pas hoefden te komen. Onzin natuurlijk; de zorgvuldigheid was gewaarborgd door de randvoorwaardelijkheden die vanuit de overheid waren aangegeven; het ging natuurlijk om de (financiële) consequenties voor de betrokken beroepsbeoefenaren. Ook uit een bedrijf waar ik heb gewerkt kan ik me nog zo'n voorbeeld herinneren hoewel de inhoudelijkheid daarvan mij ontschoten is. Ik weet nog hoe verbaasd ik was dat de hoofdanalist niet begreep wat de directeur ècht had bedoeld; hij had de "vertaalslag" niet gemaakt.
Hier moest ik aan denken toen ik het hier boven getoond spandoek zag met het protest van de bewoners van deze onooglijke, zelfs foeilelijke flat op een prominente plek, bij de ingang tot het centrum van het dorp Bilthoven. Niet dat er plannen bestaan om deze flat af te breken maar omdat er plannen zijn om het voorste deel van een aanbouw die ooit dienst deed als filiaal van Albert Heijn (nog met cassiëres die razendsnel de prijzen invoerden in kassamachines, later als verkooppunt voor tuinmeubilair en tegenwoordig als boekhandel) te verwijderen en er een "poort?!" te maken als ingang naar het dorp. Wordt er ongetwijfeld fraaier van. Maar de bewoners van de flat willen dat natuurlijk niet en vast daarom protesteren ze. Dat de bekende architect Dudok dit flatgebouw ooit heeft ontworpen wordt als handvat voor de strijd gehanteerd.
Natuurlijk heeft Dudok schitterend werk gemaakt; kijk maar eens in Hilversum. Ook de eensgezinswoning van Roos werd door Dudok, althans zijn bureau ontworpen, maar flat noch woonhuis zijn erg bijzonder en zeker geen reden om dat voorstukje bij die flat niet te veranderen. Hoeft voor mij ook niet hoor hoewel ik me niet kan voorstellen dat het geheel er (nog) lelijker van kan worden ha ha.

PS nog zo'n voorbeeld van niet zeggen wat je bedoelt. Ik was in de zaak van Simon Meyssen bij station Amsterdam Zuid en wilde een broodje afrekenen. Kon alleen maar met pin en bankpas: "is veel hygiënischer", werd gezegd; alsof we al die tientallen jaren onhygiënisch gewerkt zouden hebben. Is natuurlijk om heel andere reden toe overgegaan. En zo zijn er talloze voorbeelden. Communicatiewetenschap denk ik ha ha.

Geen opmerkingen: