21 september 2016

Vandaag weer de Equinox

(Ver)bouw activiteit alom. Het gaat goed
met de economie. Men durft weer uit te geven.
21 september vandaag, de dag dat de zon precies boven de evenaar staat en overal op aarde dag en nacht even lang duren. We gaan weer op naar de winter en moeten nu tot 21 december wachten tot de dagen weer gaan lengen wanneer de zon op de zuidelijke keerkring staat.
Het woord equinox kwam ik voor het eerst tegen bij de firma Equinox van Ruud T. Daarvoor had ik dit fraaie woord voor de dagen waarop dag en nacht even lang duren nog nooit vernomen.
Vanmorgen heb ik proberen vast te stellen hoe laat de zon precies opkwam. Zo tegen half zeven begon het een beetje licht te worden. Dus eigenlijk verwachtte ik dat het ook om half zeven vanavond weer schemerig zou gaan worden maar dat was nauwelijks het geval; tot die tijd heb ik nog heerlijk buiten in het Houdringhebos gewandeld en pas tegen zevenen begon het stevig te schemeren. Wat maakt het uit?!
Nu maar weer wachten tot de volgende equinox op 21 maart volgend jaar.
Maar vandaag ook de troonrede, gisteren uitgesproken door de koning - moet nog steeds wennen dat we geen koningin meer hebben -; de economie trekt weer aan, zelfs meer dan verwacht werd. Goed nieuws; ik had al zo'n gevoel dat het beter ging; hier en daar zie ik weer aannemers aan het werk bij de mensen; verbouwingen alom; zelfs bij mijn buurvrouw beneden zag ik activiteit.

1 opmerking:

biltburg zei

Helaas 11sience, de equinox valt enigszins variabel, en dit jaar is het op 22 september, morgen dus, om 14.21 uur althans volgens de kloktijd in Nederland. Zie onder autumnal equinox in bijgevoegde lijst.
http://www.archaeoastronomy.com/2016.html