03 september 2016

Johanna Westerdijk

Zij was de eerste vrouwlijke hoogleraar, benoemd aan de Universiteit van Utrecht. Roos heeft een neus voor goede boeken; had ik "Gods filosofen" al door haar gelezen daar had ze nu een biografie van deze dame die vooral bekend staat vanwege haar grote verdienste voor het laboratorium voor schimmels. Hoe het mij ter ore is gekomen weet ik echt niet meer, maar ik was er van op de hoogte dat er in Baarn, of all places in mijn tijd althans een fameus laboratorium bestond op het gebied van schimmels. Dit referentielaboratorium op wereldniveau is primair te danken aan de tomeloze energie die Johanna Westerdijk, die zich overigens "Hans" liet noemen hiervoor heeft opgebracht.
De biografie is van de pen van Patricia Faasse en verscheen onder de titel: "Een beetje opstandigheid".
De grote man achter haar carriëre was prof. Went, bioloog een markante figuur in het begin van de 20e eeuw aan de faculteit Wis- en natuurkunde. Ik kende zijn naam eerlijk gezegd alleen vanwege het grote biologiegebouw in de Uithof dat naar hem het Wentgebouw genoemd wordt. Maar in deze biografie wordt hij geschetst als een geniaal bestuurder die veel voor de UU heeft betekend. In die hoedanigheid heeft hij het talent Westerdijk op de juiste manier gelanceerd en gestuurd; hij wist kennelijk wat voor vlees hij in de kuip had; een fantastisch gedreven wetenschapper die al haar energie en tijd heeft gegeven aan de fytopathologie en het referentielab. voor schimmelcultures. De beschrijving hoe zij dit lab. door de oorlogsjaren heeft geholpen terwijl er een NSB'er op een vitale plek in het lab. werkzaam was vind ik weergaloos. En vooral ook haar adagium dat goed werk voortvloeit uit een goede sfeer spreekt mij bijzonder aan. Het boek is een echte aanrader!
Ik had het binnen 24 uur uitgelezen; goed geschreven en voor een zelf in het vakgebied van de biologie geïnteresseerde bijzonder boeiend.

Geen opmerkingen: