05 september 2016

Naar de paardenmarkt in Elst

Handelaren en vooral paarden op de grote markt in Elst
Eigenlijk had ik vandaag wel vroeg op willen staan om naar de Hoge Venen te gaan voor een wandeling langs de Steinbach. Maar ja, het werd gisteravond laat, met een biertje en nog een wijntje; u kent dat vast wel en dan komt er van de goede plannen niets terecht; volgende keer beter. Want ik moet en zal die Steinbach bij z'n taas grijpen! Is te lang geleden. Maar goed, het verliep vandaag anders, maar ook leuk!
Roos heeft altijd een lijstje met dingen die je kunt ondernemen en zo stond er voor vandaag de mogelijkheid om naar de jaarlijkse paardenmarkt in Elst te gaan in haar handige systeem. Ontspon zich een hele discussie tussen ons waar Elst wel niet zou liggen; volgens mij ergens op de Utrechtse Heuvelrug en volgens Roos - en ze had natuurlijk gelijk - ergens tussen Nijmegen en Arnhem. Na enig aarzelen - de Venen bleven trekken - dacht ik dat het eigenlijk best een leuk idee was om met haar mee te gaan.
Een echte hoefsmid aan het werk
Station Elst ligt - dit puur voor de trein-fanatici - aan twee spoorlijnen die door verschillende vervoerders worden verzorgd; lekker handig met inchecken als je van Arnhem naar Elst wilt?! Was voor ons geen probleem want wij gingen met de NS sprinter. We waren het station nog maar nauwelijks uit of we zagen al de "sporen" van de paarden: veewagens, paardenstront en de kenmerkende lucht van paarden en dat alles gelardeerd met dreunende klanken die tegenwoordig onvermijdelijk zijn bij de wat grotere festiviteiten.
Was een hele manifestatie; mooie kerk bij de binnenkomst van het stadje; op de enorme, langgerekte markt stonden allemaal paarden, van hele kleine tot zelfs een groot zeeuws trekpaard. Om de marktplaats heen waren stalletjes waar je wat te eten kon kopen en bij enkele tenten, daar waar het grootste gedreun/kabaal werd geproduceerd werd om 11.00 uur 's-morgens al volop in het bier gehapt. Moest er even niet aan denken na de biertjes en de wijntjes van gisteravond ha ha. Voor liefhebbers bestond ook de mogleijkheid om zadels e.d. voor het paardrijden te verwerven; niet helemaal onlogisch.
Er was een hoefsmid aan het werk; je kon goed zien hoe dat nou precies in z'n werk ging; vonden we toch wel heel erg leuk om te zien. Een demonstratie van roofvogels met een enorme Oehoe als pronkstuk.
Na afloop gingen we via een omweg terug naar Bilthoven; via Nijmegen en Oss naar Den Bosch waar we een overheerlijke Bossche Bol soldaat hebben gemaakt. Was een gezellige dag.

Geen opmerkingen: