23 september 2016

Mak, wat kun je toch schrijven!

Met deze woorden stond ik vanmorgen op uit bed; eigenlijk had ik wel door willen lezen zo'n vreselijk boeiend boek heeft Geert Mak geschreven over de geschiedenis van ons vaderland in het perspectief van de familie Six. Beginnend bij de eerste Jan Six die zo schitterend werd vereeuwigd door Rembrandt van Rijn, aanvankelijk een goede vriend van deze oorspronkelijk uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstige patriarch van de familie; een familie die nog heden voortleeft en een familiearchief beheert waaruit onze schrijver des vaderlands vrijelijk mocht putten. En dat kan hij en hij kan het ook geweldig presenteren in zijn fameuze boek "De levens van Jan Six"; van generatie op generatie wordt de familie voortgezet door een oudste zoon "Jan" en die levens worden in chronologie beschreven aan de hand van brieven, schilderijen en documenten uit het familiearchief en van elders.
Een enkele keer drong zich enige gelijkenis op met dat andere boek over een familie dat ik momenteel lees: "Honderd jaar eenzaamheid" van Garcia Marquez; het verschil in ernst is natuurlijk heel groot. Maar die ene Six die gaat handelen in planten, afkomstig uit verre, nog maar net ontdekte plekken ter wereld deed mij daar even aan denken; na generaties van kooplieden die "evolueerden" naar generaties renteniers en de bevolking uitzuigende grootgrondbezitters deed dit toch wel fantasierijk aan.
Ik heb nog zo'n honderdvijftig pagina's te gaan; zit nu in het revolutiejaar 1848 toen heel Europa schudde van de ontwikkelingen; de Sixen blijven kalm overeind zoals ze ook heden ten dage nog steeds doen met hun fossiele archief en dat prachtige schilderij van de eerste Jan Six ergens in een kapitaal pand aan de Amstel.
En nu ga ik Roos bellen om naar de markt te gaan.

Geen opmerkingen: