28 februari 2016

Een ganzenroerei

Ganzenei ter consumptie
Een kinderboek uit mijn jeugdjaren, "Charlotte's web" , handelend over de lotgevallen van boerderijdieren met als hoofdpersonen de spin Charlotte en het varken Wilbur, maar met bijrollen voor een gans en een rat die beschikte over een ganzenei. Dit als introductie van deze Blog.
Vorig jaar heb ik feitelijk voor het eerst echt een ganzenei gezien en mijn handen zelfs gewarmd aan eieren uit een onder dwang verlaten ganzennest; nog net gered voordat de vrijwilliegers deze eiren in de sloot gooiden. Er zijn zo ontzettend veel ganzen in de Eilandspolder dat van een plaag gesproken kan worden.
Maar gisteren kwam Ab aanlopen met een eierdoos met daarin een tweetal snaterverse ganzeneieren. En daarvan heb ik er vanmorgen eentje tot een roerei verwerkt. Was wat kruimeliger maar vooral ook veel smakelijker dan een roerei van kippeneieren, hoewel die ook zeker niet te versmaden zijn.
Eigenlijk is het ontzettend zonde dat al die tienduizenden vernietigde ganzeneieren niet voor consumptie gebruikt worden net als al die ganzen die "geruimd" worden. De vernietiging van voedsel uit het wild gaat mij echt aan het hart. Maar dat roereitje ging er goed in met een sneetje zelf gebakken brood.

Geen opmerkingen: